Propozycja dla osób, które nie jadają ryb. Śledzie z boczniaków są smaczną alternatywą. Jeśli macie wśród rodziny czy znajomych, a może sami jesteście zwolennikami diety bezrybnej, koniecznie musicie spróbować :)
Składniki:- 500g boczniaków
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- 5 cebul
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść namoczonych rodzynek
- szczypta czarnego peiprzu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Duże boczniaki potnij na mniejsze podłużne kawałki. Podsmaż chwilę na patelni z niewielką ilością oleju.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Podsmaż ją na łyżce oleju. Pod koniec posól, dodaj pieprz, przyprawy, koncentrat, rodzynki i resztę oleju. Wymieszaj dokładnie.
Boczniaki wrzuć do powstałego sosu i wymieszaj. Włóż do słoika i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.