Wiem - znowu :) Kolejna propozycja śledziowa. Obiecuję, że na razie ostatnia ;)
Krótko i na temat: pyszne, z rewelacyjną jarzynką, która smakuje genialnie także wtedy, gdy śledzie się skończą, a ona zalega w słoiku :)
Składniki:- 700 g matiasa solonego
- 0,5 szkl. octu
- 2,5 szkl. wody
- 0,5 szkl. cukru
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- 2 cebule
- 0,5 słoika papryki konserwowej
- 3 łyżki rodzynek
Śledzie zalej zimną wodą i po kilkunastu minutach osącz. Pokrój w paseczki.
Ocet, wodę, cukier i przyprawy zagotuj i ostudź.
Cebule obierz, pokrój w półkrążki, zalej wrzącą wodą i po kilku sekundach odcedź na sicie. Przelej od razu zimną wodą. Osącz.
Rodzynki zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź i osącz.
Paprykę osącz z zalewy i pokrój w paski.
Wszystkie składniki układaj warstwami w słoiku i zalej wystudzoną zalewą. Wstaw na kilka dni do lodówki.