Efektowne danie mięsne na rodzinny obiad lub uroczystą kolację? Koniecznie rolada!
Tym razem polecam Wam roladę z polędwicy wieprzowej - wybierzcie jak najgrubsze egzemplarze, ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym (może to być lazur, brie lub po prostu feta).
Wygląda pięknie, wspaniale smakuje - ideał :)
Składniki:- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera
- sól
- pieprz
- masło i olej
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku umyj i dokładnie osusz.
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem, przykryj i duś kilka minut. Jak szpinak zmieni kolor i zmięknie, dodaj odrobinę masła. Jeśli jest za dużo płynu, to odparuj go bez pokrywki.
Zdejmij szpinak z patelni i odstaw do ostygnięcia.
Polędwicę umyj, osusz, wytnij błony i tłuszcz. Natnij polędwicę wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale tak, by nie przeciąć jej do końca. Przewróć na drugą stronę i znów natnij wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozłóż powstały prostokątny płat mięsa na blacie, lekko rozbij go tłuczkiem. Posól i popieprz do smaku.
Na mięsie ułóż szpinak (osączony z resztek płynu), posyp kostkami sera.Zwiń w rulon. Obwiąż roladkę sznurkiem, posyp znów solą i pieprzem.
Powstałą roladę zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180 st. przez około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól odpocząć roladzie przez 10 minut. Pokrój w plastry i podawaj.
Smacznego!