Przygotowując co rano sok z warzyw i jabłek, produkuję spore ilości wytłoczyn. Piekę z ich wykorzystaniem ciasta, smażę kotleciki... Dziś proponuję Wam przepis na pasztet. Spróbujecie?
Składniki:- 600 g wytłoczyn (marchew, pietruszka, seler, jabłka)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 60 g otrębów żytnich
- 150 ml wody
- 60 g kaszki gryczanej (lub manny)
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- tymianek
Otręby namocz w wodzie. Cebulkę i czosnek posiekaj. Wymieszaj wytłoczyny z cebulkę, otrębami, kaszką, natką, jajkiem i przyprawami. Wyłóż do keksówki o długości ok. 20 cm - najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami.
Piecz 30-40 minut w 180 st. z termoobiegiem.