Bułeczki drożdżowe niewielkich rozmiarów wypełnione kapustą i grzybami. Idealne do barszczu lub jako samodzielna przekąska. Tak jak lubisz :) Ciasto możesz tak naprawdę wypełnić dowolnym nadzieniem - Twoim ulubionym.
U nas paszteciki królowały w okresie świąteczno-noworocznym właśnie z kapustą i grzybami.
Składniki:- 300 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 560 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
- 1/2 łyżki cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybów
- 3 cebule
- 2 jajka
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
- roztrzepane jajko
- mak, kminek, czarnuszka, sól morska do oprószenia
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od nadzienia:
Kapustę włóż do większego garnka, zalej wodą do przykrycia kapusty. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1-2 godziny do miękkości. Odcedź, ostudź i wyciśnij. Drobno pokrój. Możesz ją przygotować wieczorem i odstawić do lodówki pod przykryciem.
Grzyby namocz wieczorem w niedużej ilości wody/ Kolejnego dnia zagotuj i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Odcedź, ostudź i drobno pokrój.
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju na złoto.
Wymieszaj kapustę, grzyby i cebulkę. Dodaj 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto:
Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z cukrem, 150 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn, pozostałe mleko i jajka. Wyrób dodając pod koniec roztopione masło. Wyrób elastyczne i miękkie ciasto. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część rozwałkuj na placek o rozmiarach ok. 25x45 cm. Przekrój na pół. Na każdej połowie rozłóż 1/4 nadzienia. Każdą połowę ciasta zwiń w rulonik. Tak samo postąp z drugą częścią ciasta. Ruloniki pokrój na bułeczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinkę do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami.
Piecz 15-18 minut w 210 st.