Tort dla dziecka, które nie je białego cukru, mleka krowiego i białej mąki? Trudne, prawda? Ale wykonalne!
Na szóste urodziny przygotowałyśmy wspólnie z córcią tort, który sama wybrała z książki La Veganista. Z niewielkimi modyfikacjami. Tort był niekonwencjonalny, ale... przepyszny!
Składniki:- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- sól
- laska wanilii
- 260 ml mleka roślinnego
- 125 g syropu klonowego lub miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 1 cytryna
- 800 g mleka kokosowego
- żelatyna (na 2,5 litra)
- 2 mango
- 300 g malin
- 100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 200 st.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jedną laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij ze środka miąższ i wymieszaj z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i olejem.
Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i obierz cieniutko skórkę obieraczką do warzyw. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do mieszanki mleka z syropem. Mieszankę wlej do miski z mąką. Połącz składniki i wyrób łyżką na gładkie ciasto.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 22-30 minut - do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź.
Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj przekrojoną wcześniej laskę wanilii i skórkę cytrynową. Całość zagotuj i dodaj żelatynę - zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i pokrój w większą kostkę. Z garnka z mlekiem kokosowym usuń laskę wanilii, dodaj mango. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw miodem lub syropem klonowym do smaku.
Maliny przebierz, opłucz i osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji.
Ciasto włóż ponownie do tortownicy. Posyp połową wiórków kokosowych i malinami. Na ciasto wylej masę kokosowo-owocową i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.
Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi i malinami.