Chciałabym dziś podzielić się z Wami przepisem, który ma ze 20 lat. Przepisem, który wiele lat temu podzielił się ze mną nieżyjący już wujek. Bejca (marynata) przygotowana według tego przepisu zachwyca mnie za każdym razem. Jest idealnie wyważona, perfekcyjnie dopasowana do wieprzowiny. Świetna na grilla.
Koniecznie spróbujcie!
Składniki:- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 5 łyżeczek czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli ziołowej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Powstałą bejcą posmaruj uprzednio przygotowane kawałki mięsa (polędwicy wieprzowej, karkówki...).
Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Smaż na mocno rozgrzanej patelni lub grillu.