Faza na wiórki powróciła :) Soki pijemy co rano, a wytłoczyny najczęściej przetwarzamy. Bywały już pasztety, zupy... Ale najchętniej wykorzystujemy je do ciast. Tym razem przepis podejrzałam u Kingi Paruzel :)
Składniki:- 170 g cukru
- 300 ml oleju
- 5 jajek
- 300 g wytłoczyn z marchewki
- 100 g żurawiny
- skórka pomarańczowa krojona Kotanyi
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 st. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka, cukier i olej ubijaj mikserem przez kilka minut. Dodaj wytłoczyny i żurawinę oraz skórkę pomarańczową. Wymieszaj łyżką.
Dodaj mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Przelej do formy i piecz 40-45 minut do suchego patyczka.