Wiem, wiem... na blogu jest już sporo przepisów na wariacje na temat ciasta marchewkowego :) Zapewniam Was, że to nie ostatni przepis ;)
Ciasto marchewkowe ma kilka zalet:- pozwala wykorzystać wiórki marchewki z soku- przemyca warzywa do naszej diety- zapewnia te wartości odżywcze, które ma marchewka i inne cenne składniki (np. bakalie)
Ja jestem jego wierną fanką. Kto się przyłącza?źródło
Składniki:- 1 kg marchewki startej na drobnej tarce (ew. 3 szklanki wiórków z wyciskarki)
- 2 szkl. mąki gryczanej
- 3/4 szkl. oleju
- 1 pomarańcza
- 2 szkl. rodzynek (można wymieszać z daktylami)
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 szkl. grubo pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Rodzynki wypłucz na sitku. Jeśli dodajesz daktyle to najpierw je pokrój. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Odstaw na godzinkę. Następnie zmiksuj.
Marchewkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz zmiksowanymi rodzynkami, sokiem z cytryny, olejem i orzechami.
W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki. Połącz je z mokrą masą i krótko wymieszaj do połączenia składników.
Upiecz w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40-50 minut.