Marchewka jest już stałym gościem w naszym domu. Codziennie przerabiam 8-10 sztuk. Przede wszystkim "wkręcam" je w sok warzywno-owocowy. Jednak wykorzystanie wytłoczyn postawiłam sobie za punkt honoru. naprawdę żal mi je wyrzucać...
Ciasto marchewkowe to chyba jedna z lepszych form ich przerobienia. Zainspirowana przepisem stąd, stworzyłam własną wersję - bez masła, cukru, na mące pełnoziarnistej ;)
Składniki:- 250 g wytłoczyn z marchewki lub marchewki startej na tarce
- 100 ml oleju
- 4 łyżki miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- 125 ml mleka roślinnego
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 60 g orzechów lub nasion (u mnie: nerkowiec albo słonecznik)
- 80 g ksylitolu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia. sodę, ksylitol, cynamon, posiekane orzechy lub ziarna i sól. Dodaj składniki mokre i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do tortownicy lub keksówki. Piecz 45 minut w temp. 180 st.
Jeśli lubisz - możesz polać lukrem (z cukru pudru lub ksylitolu), rozpuszczoną białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem :)