Wpis może nie świąteczny. Ale chleb nasz powszedni dobry jest o każdej porze roku ;) Przepis ten dość długo leżał w mojej szufladzie. Zdjęcia też były zrobione. Przedświąteczne porządki mi o nim przypomniały i oto jest ;)
Składniki:- 600 g mąki orkiszowej
- 180 g nasion (sezam, siemię, słonecznik, dynia...)
- 2 łyżeczki soli
- 1 op. suchych drożdży
- 2,5 łyżki octu jabłkowego
- 600 ml letniej wodymasło d oformy
Sposób przygotowania:
Mąkę, nasiona, sól i drożdże wymieszaj w dużej misce. Ocet wymieszaj z wodą i dodaj do suchych składników. Krótko wymieszaj łyżką, aż powstanie ciasto.
Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto i wstaw do zimnego piekarnika. Nasta piekarnik na 180 st. z termoobiegiem i piecz 60 minut.
Wyjmij z formy i wystudź na kratce.