Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie
Długo mnie nie było na blogu , nawet nie wiem czy ktoś oprócz mnie to odczuł , ja tęskniłam za pisaniem , ale wiadomo nie jestem gwiazdą , więc zakładam ,że byłam w tym osamotniona
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Proza życia to okrutna dziwka .. , która sprawia ,że człowiek odkłada na potem lub nigdy ..rzeczy które są dla niego ważne , dlaczego ? Na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi , nie ma właściwego usprawiedliwienia ..po prostu poddajemy się , na chwilę , jak długą .. czasami bez końca .. , moja chwila trwała kilka miesięcy , odłożyłam to co kocham , to czym żyję bo.. ktoś mnie zawiódł bo ludzie okazali się ludźmi , czyli słabymi jednostkami bez honoru ..cóż , na szczęście zdałam sobie sprawę z tego że czasami warto ,a nawet lepiej , trzeba być egoistą ..kochać siebie , przede wszystkim i nade wszystko ,żeby móc stawić czoła codzienności , która nie jest łatwa . Ok , koniec użalania , teraz czas na gotowanie …coś co kocham
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mam jeszcze parę pasji , które w najbliższym czasie postaram się zapodać w odrębnych blogach ..ale porzućcie nadzieję że będzie to twórcze lub szybkie ..jestem prosta , z wiochy i opieszała .. Nawet nie wiem czy to ktoś czyta , ale ok. lubię pisać – choćby w próżnię , kocham gotować , to mi wystarcza
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniższy przepis jest prosty jak ja, nigdy nie zawodzi , smakuje każdemu i jest szybszy niż światło w wykonaniu ..Warto wypróbować
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

Składniki na 4 osoby :
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka ,średniej wielkości
marynata :
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu ( ja używam z mniszka ;))
- płaska łyżeczka soli ( taka naprawdę płytka
) - 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka chilli ( można mniej lub zastąpić ostrą papryką , jest łagodniejsza niż chilli
)
dodatkowo :
- olej do smażenia
- patelnia którą można wstawić do piekarnika ( bez plastikowych lub drewnianych elementów
)

Składniki na marynatę , łączymy ze sobą . Powstałą marynatą, nacieramy obficie piersi z kurczaka i pozostawiamy w niej do następnego dnia , w lodówce . Teraz ,wystarczy rozgrzać olej na patelni – niewiele , i obsmażyć na nim piersi z obu stron , krótko , tyle żeby złapały kolor .

Obsmażone piersi zalewamy resztą marynaty , która ściekła do miski ,podczas leżakowania kuraka w lodówce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (dobrze wygrzany do 180 C ) na około 10 minut bez termoobiegu .

Po tym czasie, wyłączamy piekarnik , nie otwierając go , kurczak ma tam siedzieć jeszcze 5 minut i dopiero po upływie tego czasu ,wyciągamy patelnię z urobkiem
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zdejmujemy filety z patelni i odkładamy na 2 minuty, na deskę do krojenia ,żeby przestygły i wciągnęły soki .Następnie kroimy i podajemy . Tak przyrządzony kurczak jest delikatny , soczysty ( widać nawet na zdjęciu
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) i smaczny , a do tego niebanalny w smaku . Podawać z czym tylko macie ochotę , pasuje do wszystkiego
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !
Artykuł Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży.