Pieczona dynia z szałwią
Mega prosta potrawa , która w ostatnim czasie podbiła nasz stół . Doskonała na obiad , jako danie główne lub przystawka . Teraz kiedy w sklepach w końcu oprócz starej i mało smacznej odmiany bambino , pojawiły się także inne , wreszcie można puścić wodze fantazjom
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście nie była bym sobą , gdybym nie wyhodowała dyni sama . Najlepsza do tego dania będzie dynia w stylu hubbard , lub niebieskie hokkaido – ewentualnie jakakolwiek o zwartym miąższu właśnie w typie hokkaido
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zachęcam do wprowadzenia dyni do jadłospisu , jest zdrowa, niskokaloryczna , a dobrze przyrządzona , mega smaczna
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

Składniki :
- 1 mała dynia w typie hokkaido ( około 1 kg )
- 2 średnie cebule
- kilka listków szałwii
- 2 ząbki czosnku
- oliwa rozmarynowa lub olej aromatyzowany rozmarynem
- sól , ostra papryka do smaku

Dynię rozkrajmy na pół , czyścimy z nasion , obieramy i kroimy w kawałki dowolnej wielkości . Cebule obieramy , kroimy w piórka , dodajemy do dyni . Wszystko solimy , doprawiamy ostrą papryką i rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz posiekanymi liśćmi szałwii . Skrapiamy oliwą i mieszamy dokładnie , aż wszystkie składniki dokładnie pokryją się przyprawami . Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki ,żeby smaki się połączyły i przeniknęły do dyni . Pieczemy w temperaturze około 160 C , przez około 30 – 40 minut – jeśli kawałki są większe to troszkę dłużej
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

Post Pieczona dynia z szałwią pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży.