Maślaczki drwala – zimowe przetwory
No to rozhulałam się jak maślaki pod choinkami
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przetwórnia domowa , pracuje już pełną parą od ponad miesiąca , przerabiając wszystko co tylko nawinie się pod rękę ..poza domowymi zwierzętami
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> One są objęte ochroną , zresztą żylaste , futszaste , kto by to żuł
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Maślaki zaatakowały , tak więc i w kuchni wylądowały , ten przepis , zdaniem mojej rodzinki jest najsmaczniejszy właśnie z tym konkretnym grzybkiem . Żaden inny , nie smakuje tak dobrze …
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , tym bardziej że sezon grzybowy w pełni
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

Składniki :
zalewa :
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka ziaren gorczycy białej
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 główka czosnku

Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , wtedy nie będą wydzielały śluzu stojąc w słoikach . Obgotowujemy je we wrzątku , zlewamy wodę , a grzyby zostawiamy na cedzaku do odsączenia . Cebulę obieramy i rąbiemy jak drwal , drewno na szczapy , czyli po kucharsku , kroimy w piórka
Czosnek traktujemy tak samo jak wcześniej cebulę ( obieramy,siekamy ) Wkładamy do garnka , zalewamy wodą , octem , oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy . Całość doprowadzamy do wrzenia , dokładamy do gotującej się zalewy grzyby i gotujemy jeszcze około 6 minut . Na gorąco ,przekładamy do słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, do wystygnięcia . Gotowe
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Grzybki świetnie przechowują się nawet rok , czy dwa lata
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

Post Maślaczki drwala – zimowe przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży.