Błyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą.
Składniki:1 kg świeżych oczyszczonych muli
cebula
2-3 ząbki czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
puszka krojonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz
papryczka chilli - opcjonalnie
2 łyżki oliwy
- Cebulkę i czosnek drobno pokroić, natkę posiekać.
- W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i jeszcze chwile podsmażyć.
- Wlać wino, a po minucie pomidory z puszki. Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
- Zwiększyć ogień, dodać mule i połowę natki. Przykryć garnek i gotować kolejne 5-6 minut, aż wszystkie małże się otworzą. W międzyczasie delikatnie przemieszać.
- Podawać od razu posypane resztą natki, najlepiej z chrupiącą bagietką.