To sycące danie nie należy raczej do dietetycznych, ale jest za to bardzo smaczne i jeżeli mamy już gotowe kluseczki to przygotowanie samego serowego sosu zajmuje dosłownie kilka minut. Do tego przepisu polecam łagodną wersję gorgonzoli tzw. dolce, która jest bardziej miękka i nie tak ostra jak wersja picante.
Składniki:500 g gotowych kluseczek Gnocchi lub np. z
TEGO przepisu
na sos:łyżka masła
100 g sera gorgonzola
szklanka śmietany 30 %
2 łyżki startego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
- Gnocchi ugotować według przepisu.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszony ser gorgonzola, śmietankę i parmezan. Podgrzać całość na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści, doprawić pieprzem i gałką oraz ewentualnie solą.
- Wymieszać z odcedzonymi kluskami i od razu podawać.