Składniki:
- 2 małe buraki
- 2 średnie ziemniaki
- mała marchew
- pół cebuli
- rzodkiewka
- 1/5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- przyprawa do ziemniaków
- oregano, bazylia, cząber, kminek, rozmaryn i inne przyprawy
- pieprz, sól, cukier
Ilość porcji; 2
Sposób przygotowania:Ziemniaki i buraczki obrać i opłukać. Pokroić w talarki. Ja starałam się kroić buraki i ziemniaki na plastry grubości 5-7mm. Marchew również można pokroić w plastry. Ja nie miałam miejsca na blaszce, więc położyłam całą, obraną marchew. Na połowę ziemniaków położyłam dodatkowo kilka krążków z cebuli. Eksperymentalnie również dorzuciłam do moich warzyw rzodkiewkę.
Kiedy warzywa są już przygotowane, wykładam blachę papierem do pieczenia i rozkładam wszystkie warzywa. Mogą być ułożone ciasno, bo podczas pieczenia tak czy siak zmniejszy się ich objętość.
Olej mieszam z ziołami, pieprzem oraz solą. Polewam wszystkie warzywa łyżeczką, tak by na każdym z plasterków było choć trochę oleju z przyprawami. Na koniec posypałam ziemniaki przyprawą do ziemniaków, a marchew posypałam szczyptą cukru.
Piekę przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Wartość energetyczna:Same warzywa w tej ilości mają ok. 400 kcal, a najbardziej kaloryczne warzywo tutaj to tylko ziemniaki, które mają 80 kcal w 100 gramach. W przepisie zostały użyte ziemniaki o wadze łącznej ok. 300 gram. Do tej wartości należy dodać również kaloryczność oleju, który będzie miał różną wartość energetyczną w zależności od oleju jaki wybierzemy, niemniej 30 gram oleju rzepakowego będzie miało od ok. 260 kcal do 350 kcal. Nie bójcie się oleju rzepakowego, on pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu dzięki kwasowi oleinowemu i wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i zapobiega depresji dzięki wielonienasyconym tłuszczom. Jest także źródłem antyoksydantów, polifenoli, witaminy E i kwasów omega-3 oraz omega-6.