Pomarańcze to narodowy owoc Portugalii. Rosną tu na każdym niemal kroku – w domowych ogródkach, w parkach i na ulicznych klombach. Są tak soczyste i słodkie, że mogą zastąpić każdy deser. W restauracjach i domach podaje się po prostu obranie i pokrojone w plastry. Zarówno całe owoce jak i ich sok doskonale gaszą pragnienie w upalne dni. Postanowiliśmy nieco ubarwić oryginalny przepis na portugalski deser z pomarańczy dodając do nich prócz karmelu lody tymiankowe. To połączenie prawie idealne. Do ideału brakuje oczywiście tylko wina, najlepiej słodkiego muskatu prosto z Portugalii z apelacji DO Setúbal. Wino to zachwyciło wszystkich oceniających, którzy tworzą wybór win dla Klubu Domu Wina. Trudno się dziwić cudownie złożony bukiet roztaczający bujne aromaty skórki pomarańczowej, zielonej herbaty, ziół oraz orzechów i wypieków. Miękkie i delikatne, pięknie zrównoważone, o wspaniałej słodyczy. Doskonałe jako aperitif i dopełnienie deserów..
Pomarańcze w karmelu z lodami tymiankowymi
dla 6 osób
Lody tymiankowe
- 500 ml śmietany kremówki
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 żółtka
- pęczek świeżego tymianku
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki miodu
- skórka z 1/2 cytryny
Śmietankę połączoną z żółtkami podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy miód i skórkę z cytryny oraz skondensowane mleko, nie dopuszczamy do zagotowania. Całkowicie studzimy. Dodajemy oliwę i listki tymianku, przekładamy masę do maszynki do lodów, mieszamy około 25 minut (lody przygotowane bez użycia maszynki do lodów będą mniej puszyste). Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika z pokrywką. Szczelnie zamknięte mrozimy co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc. Jeśli po wyjęciu z zamrażarki będą zbyt zamrożone, trzeba odczekać 5-10 minut.Pomarańcze w karmelu - 6 pomarańczy
- 10 dag cukru
Pomarańcze parzymy. Z dwóch pomarańczy obieramy skórkę i kroimy ją w cieniutkie paski. Wszystkie pomarańcze okrawamy ostrym nożem, tak aby zdjąć z nich białą skórkę. Każdą kroimy w poprzek w centymetrowe plastry. Plastry układamy na talerzykach i polewamy sokiem, który wypłynął podczas krojenia.
Duży garnek napełniamy do połowy zimną wodą i odstawiamy. Do małego rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki wody. Gotujemy na dużym ogniu poruszając naczyniem, aż cukier się rozpuści. Gotujemy nie mieszając, aż zacznie się karmelizować.
Zdejmujemy rondel z ognia i odsuwając się jak najdalej, zanurzamy dno rondelka w przygotowanej wcześniej zimnej wodzie, by zatrzymać gotowanie. Do karmelu, po ściance naczynia, dodajemy dwie łyżki wody i poruszamy rondlem. Dodajemy pokrojoną w paseczki skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż skórka zrobi się lekko przezroczysta. Tak przygotowanym karmelem polewamy plastry pomarańczy. Chłodzimy je co najmniej przez godzinę.
Przed podaniem dodajemy kulki przygotowanych wcześniej lodów tymiankowych.
Do deseru polecam: Malo Moscatel de Setúbal DO Setúbal, Portugalia
Cudownie złożony bukiet roztaczający bujne aromaty skórki pomarańczowej, zielonej herbaty, orzechów i wypieków. Usta miękkie i delikatne, pięknie zrównoważone, o słodkim smaku harmonizującym z bogatymi aromatami wina. Doskonałe zarówno jako aperitif jak i do deserów.
Ania Miodońska