falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4 Pomarańcze to narodowy owoc Portugalii. Rosną tu na każdym niemal kroku – w domowych ogródkach, w parkach i na ulicznych klombach. Są tak soczyste i słodkie, że mogą zastąpić każdy deser. W restauracjach i domach podaje się po prostu obranie i pokrojone w plastry. Zarówno całe owoce jak i ich sok doskonale gaszą pragnienie w upalne dni. Postanowiliśmy nieco ubarwić oryginalny przepis na portugalski deser z pomarańczy dodając do nich prócz karmelu lody tymiankowe. To połączenie prawie idealne. Do ideału brakuje oczywiście tylko wina, najlepiej słodkiego muskatu prosto z Portugalii z apelacji DO Setúbal. Wino to zachwyciło wszystkich oceniających, którzy tworzą wybór win dla Klubu Domu Wina. Trudno się dziwić cudownie złożony bukiet roztaczający bujne aromaty skórki pomarańczowej, zielonej herbaty, ziół oraz orzechów i wypieków. Miękkie i delikatne, pięknie zrównoważone, o wspaniałej słodyczy. Doskonałe jako aperitif i dopełnienie deserów. .
Pomarańcze w karmelu z lodami tymiankowymi
dla 6 osób
Lody tymiankowe
500 ml śmietany kremówki
puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 żółtka
pęczek świeżego tymianku
5 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
skórka z 1/2 cytryny
Śmietankę połączoną z żółtkami podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy miód i skórkę z cytryny oraz skondensowane mleko, nie dopuszczamy do zagotowania. Całkowicie studzimy. Dodajemy oliwę i listki tymianku, przekładamy masę do maszynki do lodów, mieszamy około 25 minut (lody przygotowane bez użycia maszynki do lodów będą mniej puszyste). Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika z pokrywką. Szczelnie zamknięte mrozimy co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc. Jeśli po wyjęciu z zamrażarki będą zbyt zamrożone, trzeba odczekać 5-10 minut.
Pomarańcze w karmelu
6 pomarańczy
10 dag cukru
Pomarańcze parzymy. Z dwóch pomarańczy obieramy skórkę i kroimy ją w cieniutkie paski. Wszystkie pomarańcze okrawamy ostrym nożem, tak aby zdjąć z nich białą skórkę. Każdą kroimy w poprzek w centymetrowe plastry. Plastry układamy na talerzykach i polewamy sokiem, który wypłynął podczas krojenia.
Duży garnek napełniamy do połowy zimną wodą i odstawiamy. Do małego rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki wody. Gotujemy na dużym ogniu poruszając naczyniem, aż cukier się rozpuści. Gotujemy nie mieszając, aż zacznie się karmelizować. Zdejmujemy rondel z ognia i odsuwając się jak najdalej, zanurzamy dno rondelka w przygotowanej wcześniej zimnej wodzie, by zatrzymać gotowanie. Do karmelu, po ściance naczynia, dodajemy dwie łyżki wody i poruszamy rondlem. Dodajemy pokrojoną w paseczki skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż skórka zrobi się lekko przezroczysta. Tak przygotowanym karmelem polewamy plastry pomarańczy. Chłodzimy je co najmniej przez godzinę.
Przed podaniem dodajemy kulki przygotowanych wcześniej lodów tymiankowych.
Do deseru polecam:
Malo Moscatel de Setúbal
DO Setúbal, Portugalia
Cudownie złożony bukiet roztaczający bujne aromaty skórki pomarańczowej, zielonej herbaty, orzechów i wypieków. Usta miękkie i delikatne, pięknie zrównoważone, o słodkim smaku harmonizującym z bogatymi aromatami wina. Doskonałe zarówno jako aperitif jak i do deserów.
Orzechy w karmelu, czyli brittle, to genialna rzecz! Ale tak genialna, że nie wiem dlaczego pokazuję Wam ten przepis dopiero w tym roku. To coś słodkiego do pochrupania, ale nie jest to zwykły słodycz, to istne mistrzostwo świata. Łączy najlepsze cechy...
Cafe affogato lub w skrócie affogato dostaniecie w każdej włoskiej restauracji. Przeważnie w sekcji z deserami, bo Włosi uważają tę kawę za deser. W lokalach, które luźniej traktują włoskie zwyczaje, affogato można jednak spotkać także w menu z napojam...
Lody zarówno ciepłe, jak izimne, możemy zastosować jako nadzienie lub zaserwować jako odrębną część deseru (najednym talerzu zciastem). Ciasto ilody warto łączyć zesobą nazasadzie kontrastu, np.tartę cz...
Pyszne, domowe słodkości na patyku!Składniki:12 dag cukru w kostkach30 dag owoców winogronaziarno sezamoweposypka kolorowa3 jabłka lub pomarańczeWykonanie:Kostki cukru włożyć do garnka ze stali nierdzewnej i zalać trzema łyżkami cukru. Podgrzewać bardz...
Byłam przekonana, że ten wpis już dawno powstał i właściwie nie wiem, jakim cudem wypadło mi to z głowy. O tym, co czytać w listopadzie, gdy za oknem raczej średniawka lub co kupić pod choinkę, by sprawić komuś trochę radości... o tym to właśnie wspomn...
Uwaga! Ten sernik kończy wszystkie randki. Nawet podwójne. Wyjmujecie na stół i wszyscy po jednym kawałku odpadają. Ma to swoje wady i zalety, więc do dzieła! Składniki: 1 kg sera 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 0,5 szklanki śmietan...
Pomarańcze to narodowy owoc Portugalii. Rosną tu na każdym niemal kroku – wdomowych ogródkach, wparkach ina ulicznych klombach. Są tak soczyste isłodkie, że mogą zastąpić każdy deser. Wrestauracjach idomach podaje si...
Gruszki to bez wątpienia moje ulubione owoce. Nikogo nie powinno zatem dziwić, że ten deser należy do tych, które lubię najbardziej. Połączenie soczystych gruszek ze słodkim karmelem, puszystą bitą śmietaną oraz neutralnymi w smaku lodami wanili...