W pewne wiosenne południe zapragnęłam oddać się błogiemu, powolnemu rozkoszowaniu zupą. Tak właśnie, moje myśli i smaki powędrowały ku filiżance gorącego, aromatycznego, gęstego, płynnego dania. Tak.... rozgrzać się i nasycić.
Wybór padł na francuską zupę cebulową, gotowaną na domowym bulionie, z dodatkiem białego wina, a później zapiekaną z grzanką i serem.
Pożywna, a zarazem smaczna zupa to bardzo dobry wybór nie tylko w okresie zimowym. Syci nasze żołądki, nawadnia, a równocześnie nie tuczy. Dodatkowo gotowana na bazie mięsa, warzyw zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Tak więc samo zdrowie! Ja uwielbiam.
Francuska zupa cebulowa
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 bagietka
- starty ser twardy do posypania
W dużym rondlu rozpuszczamy masło i kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu, smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Pamiętajmy, aby jej nie spalić, bo nabierze gorzkiego smaku. Dodajemy tymianek, podlewamy winem i gotujemy na małym ogniu, aż do zredukowania i odparowania.
Do cebuli dolewamy bulion, gotujemy ok. 10-15 minut, aby smaki się połączyły, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie z pokrojonej bagietki robimy grzanki (w tosterze lub w piekarniku). Zupę wlewamy do kokilek, na wierzch dajemy grzankę, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut.
Można też potrawę podać w inny sposób. W piekarniku podpiekamy pokrojoną i posypaną serem bagietkę. Zupę wlewamy do miseczki dekorując grzanką z serem.
Co za smak! Delikatność cebuli podkręcona kieliszkiem aromatycznego alzackiego gewurztraminera, chrupiąca grzanka i ciągnący się roztopiony ser. Klasyczne francuskie połączenie. Lubię bardzo!
Polecam wino:
Domaine Rieflé, Alzacja, 100% szczep gewurztraminer
Aromatyczne wino o pięknej barwie i zróżnicowanych aromatach. Intensywnie owocowy, kwiatowy i korzenny.