Fenkuł czyli koper włoski,bardzo zdrowe warzywo o charakterystycznym smaku.O jego wartościach odżywczych pisałam
Tutaj.Jest tam też zamieszczony przepis na fenkuł zapiekany.Niedawno dowiedziałam się że można go przygotować w postaci surowej .Wszyscy wiemy że warzywa powinno się jeść jak najczęściej na surowo żeby nie tracić w obróbce termicznej ich cennych wartości odżywczych.
Dzisiaj podaję przepis na fenkuł marynowany -korzystałam z
Tego przepisu.
Fenkuł marynowany2 małe fenkuły lub 1 duży,otarta skórka z 2 cytryn,sok z 1 cytryny,1 płaska łyżeczka soli,2 łyżeczki cukru pudru lub miodu,3 łyżki oliwy lub dobrego oleju /u mnie olej z lnianki/pieprz świeżo zmielony do smaku
Wykonanie:bulwę fenkuła umyć i odkroić łodygi,pokroić cienko wzdłuż. Ja wykorzystałam również łodygi krojąc je w cienkie talarki warzywo jest dosyć drogie więc szkoda wyrzucać.
składniki zalewy wymieszać dokładnie najlepiej w zamkniętym słoiku energicznie
wstrząsając
pokrojony fenkuł wymieszać dokładnie z zalewą,przełożyć do szklanego naczynia i
wstawić do lodówki na kilka godzin
najlepszy będzie na drugi dzień jak smaki się wymieszają a warzywo zmięknie
można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni
Bardzo polecam jako surówkę do obiadu lub dodatek do kanapek.
Smacznego!