Prawdziwym szczęściem jest fakt, kiedy mama wraz z siostrzenicą nazbiera dla ciebie ogromny kosz, jesiennych opieńków :) Nie mam problemu z ich przetworzeniem. Część zamrażam na później. Część gotuje od razu. Bez grzybów nie wyobrażam sobie kuchni. Lubie je zbierać, czyścić, gotować i oczywiście jeść. Każdego roku staram się mieć ich zapas.
Z otrzymanego ogromu leśnych skarbów postanowiłem coś przygotować. W przypadku grzybów lubię prostotę. Faworytem jest gęsty sos, który ląduje na górze puree ziemniaczanego. Mogę się zatracić i zjeść ponad program :)
Postanowiłem połączyć te składniki w innej konfiguracji.
Gęsty sos grzybowy połączyłem z zieloną soczewicą i przecierem pomidorowym. Dodałem przyprawy. Wyłożyłem całość do naczynia do zapiekania (w tym przypadku żeliwny garnek). Wierzch stanowi ziemniaczane puree z wieloma dodatkami. Czasami dziwię się kiedy słyszę, że puree, to tylko ziemniaki, masło i mleko. Moja wersja wegańska, to mleko roślinne, dużo natki i kminku, a także gałka muszkatołowa. Puree musi mieć smak, a nie być zwykłą breją.
Kiedy tak przygotowanymi ziemniakami, pokryć mieszankę z grzybów i soczewicy i zapiec, to otrzymamy coś genialnego. Jednogarnkowe danie na jesienny obiad lub kolację.
Pamiętajcie o przyprawach. Są nieodzowne w tym daniu :)
SKŁADNIKI:
Na sos:- kilogram dowolnych grzybów- szklanka zielonej lub brązowej soczewicy- 1 spora cebula- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli- 4 jagody jałowca- 2 liście laurowe- szklanka gęstego przecieru pomidorowego- łyżeczka mielonego kminu- łyżka suszonego oregano- 2 starte ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku
Na puree:- 1 kg ziemniaków- szklanka mleka roślinnego- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku- łyżeczka nasion kminku- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Sos:- grzyby wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą i zalać niewielką ilością wody- dodać jałowiec, liście laurowe, mielony kmin, oregano i czosnek- całość gotować do miękkości składników (w trakcie można dolać trochę wody)- dodać przecier pomidorowy i gotować do odparowania płynu (często mieszać)- soczewicę ugotować do miękkości w wodzie- odcedzić i wymieszać z grzybami- doprawić solą i pieprzem- wyłożyć na dno naczynia do zapiekaniaPuree:- ziemniaki obrać i ugotować do miękkości- utłuc i dodać pozostałe składniki- puree rozprowadzić na sosie lub tak, jak w moim przypadku, przenieść do woreczka (np. do mrożonek), odciąć koniec i wycisnąć fikuśne wzorki
- całość piec 40 minut w 200 stopniach