Kilka miesięcy temu, mój kolega powiedział, że przejdzie na weganizm, jak przygotuje mu wegańską wersję tatara.
Podchodziłem do tego przepisu jak do przysłowiowego jeża.
Zrobiłem pastę i choć nie zachwyciła mnie smakiem (może dlatego, że nigdy nie przepadałem z tatarem), kolega był zachwycony.
Mijają kolejne miesiące, a on dalej trwa w postanowieniu (oby na stałe).
Od tamtej chwili pasta przeszła kilka modyfikacji, ulepszeń. Prezentowany przeze mnie przepis, najbardziej do mnie przemawia.
Zawsze ciekawiło mnie, skąd ta nazwa. Okazało się, że Tatarzy wyruszając na długie wyprawy, wkładali kawałki mięsa pod siodło końskie.
W trakcie podroży, mięso było ugniatane i miażdżone (o zgrozo zadkiem jeźdźcy).
Jadłem wiele wersji tego PRL-owskiego klasyka. Wszystkie bardzo smaczne. Jednak własnoręcznie zrobione są najlepsze :)
Wypełniaczem jest ekspandowane zboże i wędzone tofu. W moim przypadku, to żyto. Może być proso, kasza gryczana lub ryż.
Kolorytu nadają suszone pomidory i przecier. Te składniki nie dają jednak pożądanego smaku.
Najważniejsze są jednak przyprawy. Lubczyk, nieaktywne płatki drożdżowe, musztarda i czosnek.
To one sprawiają, że pasta mia niepowtarzalny smak.
Dodatki do pasty są klasyczne. Kiszony ogórek, czerwona cebula, marynowane pieczarki.
Można też dodać posiekane zielone oliwki czy kapary.
Żółtka oczywiście nie ma. Jest majonez sojowy zabarwiony kurkumą z dodatkiem czarnej soli :)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie wędzonego tofu ok. 200 g- słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g- pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego- 3 łyżeczki suszonego lubczyku- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych- 2 szklanki ekspandowanego zboża (proso, ryż, żyto, kasza gryczana)- 1 łyżeczka musztardy- 1 łyżka ketchupu- pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki- pół szklanki płatków owsianych- sól i pieprz do smaku- drobno posiekana mała cebula- 1 starty ząbek czosnku
WYKONANIE:
- zboże zalać przecierem pomidorowym i odstawić na 15 minut
- z pomidorów odlać olej
- zmiksować pomidory z tofu, dodać zboże i ponownie zmiksować
- dodać płatki owsiane, wymieszać i odstawić na 15 minut
- dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
- jeśli pasta jest zbyt gęsta, to można dodać przecieru pomidorowego
- pastę wstawić na godzinę do lodówki (nabiera smaku)