Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
WEGAŃSKIE "FLAKI"
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
WEGAŃSKIE "FLAKI"
Dziś potrawa pod hasłem "Chłopskie Jadło" bo jak inaczej nazwać flaki. Najczęściej występującą wersją wegańską tej potrawy są pocięte w paski boczniaki więc nie będę powielał przepisu bo i po co.
Moja wersja to bardzo esencjonalny wywar warzywny w towarzystwie aromatycznych ziół a boczniaki zostały zastąpione pokrojonym w paski grubym plackiem (naleśnikiem) z mąki ciecierzycowej i owsianej z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych by nadać daniu serowego posmaku.
By nadać odpowiedni charakter smakowy, dodałem sporo różnych ziół dzięki, którym uzyskałem oczekiwany efekt.
Wystarczyła jedna miska z pełnoziarnistym chlebem by poczuć sytość na długo choć ciągnęło mnie jeszcze po dokładkę :-)
SKŁADNIKI:
- 3 spore marchewki
- 1 pietruszka
- połowa średniego selera
- 2 średnie szalotki
- biała część pora
- 2 łyżki majeranku
- pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- pół łyżeczki cząbru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kozieradki lub lubczyku
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- na naleśniki - pół szklanki mąki z ciecierzycy, pół szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki), 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, płaska łyżeczka soli, 3/4 szklanki wody
WYKONANIE:
- marchewki, pietruszkę, seler, szalotki, pora i czosnek pokroić w cienkie słupki i przesmażyć na oliwię w garnku przez kilka minut, dodać ok. 2 litry wody, zagotować i zmniejszyć ogień
- w moździerzu utrzeć majeranek, cząber, kozieradkę, kminek, tymianek i jałowiec na proszek i dodawać powoli do garnka sprawdzając smak, dodać obie papryki, ziele angielskie, imbir i kurkumę. Dokładnie wymieszać i gotować do miękkości warzyw (ok. 40 minut), dodać posiekaną natkę.
- w misce wymieszać obie mąki, sól i płatki. Dodać 3/4 szklanki wody i wymieszać
- na patelnię wlać odrobinę oleju i po podgrzaniu wlać masę (ja mam dużą patelnię - 30 cm i robię 1 placek ale przy mniejszych patelniach można robić kilka naleśników), smażyć z obu stron
- po usmażeniu, placek pokroić na cienkie paski
- sprawdzić smak "flaków" i ewentualnie doprawić solą i majerankiem
- do miski wlać "flaki" i dodać paski naleśnika
WEGANON
08 kwi 15
NA OBIAD
,
PRZYSTAWKI
NA OBIAD
179 przepisów
Polecane przepisy
Flaki Wołowe
Opis Flaki Wołowe: Flaki wołowe; bądź jak kto woli flaczki wołowe – potrawa, którą się kocha lub nienawidzi. Trzeba bowiem sobie jasno powiedzieć, że flaki to nic innego jak żołądki, lub przedżołądki wołowe, czyli podroby zwierzęce. Potrawa ma tyle s...
Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl
Obiad
,
Polska
,
Cebula
,
Zupy
,
Marchewka
,
Papryka
,
Flaki Wołowe
Pyszne flaki wołowe na rosole...
Składniki:flaki wołowe krojone 1 kg. wywar z rosołu 1,5 litra, marchew starta 2 sztuki średnie, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, zasmażka: 3 łyżki mąki ...
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
ZUPY
,
PODROBY-RÓŻNE
Flaki cielęce w rosole
Flaki są zupełnie jak golonka, albo się je kocha, albo nienawidzi. Jeśli się kocha, to za smak, jeśli nienawidzi, to głównie za zapach. Całe szczęście,... Artykuł Flaki cielęce w rosole pochodzi z serwisu Magazyn Kuchenny.
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Zupy
,
Włoszczyzna
,
Imbir
,
Majeranek
,
Kości
,
Flaki cielęce
Flaki wołowe
Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły.Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego....
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sól
,
Pieprz
,
Imbir
,
Listek laurowy
,
Gałka muszkatałowa
,
Papryka w proszku
,
Ziele angielske
,
Majeranek
,
Włoszczyzna
,
Kurczak
,
Indyk
,
Flaki wołowe
Flaki wołowe
Wybierałam sie ze zrobieniem flaków jak sójka za morze ale w końcu przedstawiam przepis ..
UgotujmyCos.pl
DANIA GŁÓWNE
,
DANIA MIĘSNE
,
ZUPY
Flaczki wołowe
Kiedy powiedziałam Kasi, że gotuje flaki wykrzywiła się
knife&spoon
Przepisy
,
Zupy
,
Wołowina
,
Flaczki
,
Flaki
,
Wołowe
Flaki na rosole wołowym
Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak babcinych flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spęd...
Dom Agi » Dom Agi | Dom Agi
Dania główne
,
Boże Narodzenie
,
Marchewka
,
Wołowina
,
Flaki
,
Kurkuma
DOBRE RADY - Flaki
Flaki będą miały ładny kolor i aromat jeśli doprawimy je słodka papryką czerwoną (przyprawa suszona), zasmażoną na małej ilości oliwy
żaba, Mentos i Dukan w kuchni :)
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha