Poszukiwanie rybnych smaków w kuchni wegańskiej, nie jest problemem. Możemy to uzyskać dzięki glonom morskim. W mojej kuchni funkcjonują dwa. Nori i wakame. Z racji nierobienia sushi, stosuję bardziej poręczne formy tych glonów. W sklepach Evergreen czy Terra Vege, bez problemu można kupić glony w postaci drobnych płatków. Ta forma mi odpowiada. Jeśli nie macie płatków, to wystarczy drobno pokruszyć arkusze lub je zmielić.
Na każdym stole wigilijnym są śledzie. W różnych formach, smakach, kolorach. W kuchni weganina też można poszaleć. Wystarczy wymieszać np. tofu czy boczniaki z glonami i zalać marynatą. Wiem wiem, zaraz usłyszę, a po co to? 99% wegan rezygnuje z produktów zwierzęcych nie dlatego, że nie lubią mięsa. Rezygnują ze względów etycznych. Dlaczego w takim razie, bez szkody dla zwierząt nie poszukać tego smaku w kuchni roślinnej.
Wielu mich znajomych czy rodzinę, zaskakują te smaki. Mówią, że są bardzo podobne do oryginału lub czasem niemal identyczne.
Do tego produktu (w zasadzie półproduktu, bo jutro go wykorzystam do super dania), użyłem tofu wędzonego. Dlaczego? Bo jego smak mi bardzo odpowiada i jest bogatszy od naturalnego.
Zalewa jest banalnie prosta. Woda wymieszana z octem jabłkowym i solą. Do tego przyprawy i gotowe.
A jutro zobaczycie do czego można wykorzystać te cudo :)
SKŁADNIKI: Na zalewę: - szklanka zimnej wody - 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego białego - łyżeczka soli Inne: - kostka marynowanego tofu ok. 200 g - 2 łyżki płatków nori - łyżeczka kolorowego pieprzu (może być zwykły) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe WYKONANIE: Zalewa: - w szklance wody rozpuścić sól i dodać ocet. Wymieszać - tofu pokroić w średnią kostkę - ułożyć połowę w słoiku - posypać 1 łyżką nori i ułożyć pozostałe tofu - na wierzch położyć pieprz, ziele i liście oraz zasypać pozostałym nori - do słoika wlać zalewę - odstawić do lodówki na 24 godziny
Grzyby a'la śledź? Brzmi zabawnie, ale warto spróbować :) Danie, którym zadowolą się i weganie, i mięsożercy. Danie na imieniny i na święta. Boczniak przemieniony w śledzia :) Do spróbowania zachęcam także sceptyków ;)Składniki:400g boczniaków1/3 szkl....
Moze już wiecie, a moze nie, ale Kaufland wychodzi na przeciw potrzebom wegan i wprowadza do swoich sklepów produkty wlasnej marki "Take it veggie", które są wegetariańskie i wegańskie! Uważam, że to super inicjatywa i bardzo cieszę się, że kolejny sup...
Śledź w oleju to swego rodzaju Wielkanocny klasyk w mojej rodzinie. Przyrządzany zawsze w jeden tylko sposób.Składniki :3 płaty śledziowe a'la matias1 średnia cebula2 średnie ogórki kwaszoneok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!)2 łyżki octusól, pieprzPr...
Jeśli miałabym wymienić dania, które najlepiej sprawdzają się na święta Bożego Narodzenia to z pewnością będą to wszelkie zastępniki ryb. Takich dań chcą spróbować nie tylko weganie i wegetarianie, ale przede wszystkim mięsożercy, którzy w moim domu lu...
Boczniaki a'la śledź po raz pierwszy zawitały do mojej kuchni i bardzo mi się ta wersja spodobała. Mój przepis to kompilacja recepturWegan NerdiVeganation.Oba przepisy są świetne :).Składniki:- 3/4 litra wody- 250 do 300 g...
Zaopatrzcie się w dobrej jakości kiszoną kapustę i zróbcie sobie kapuśniak. Zupa pierwsza klasa. Świetnie smakuje z pajdą świeżego, dobrego, razowego chleba. Kapuśniak przygotowuje się błyskawicznie. Żeby był bardziej sycący i pożywny można wzbogacić g...
Dużo słodyczy było ostatnio, więc teraz dla odmiany tzw. konkret.Pisać o tym miałam już wieki temu ale ciągle jakoś się nie składało...Bohaterem wpisu jest TOFU, a konkretnie tofu Polsoja, którego używam zawsze, kiedy przyjdzie nam ochota na coś z tofu...
Jutro "śledzik" trzeba go godnie uczcić. Z racji, iż strasznie lubię ryby - pod każdą postacią, koniecznie musiałam jakąś rybkę zrobić.Postanowiłam, że najlepszy na tą okazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę l...