Uwielbiam kuchnię włoską. Cenie ją za prostotę składników, szybkie wykonanie potraw i oczywiście za smak.
Bardzo często przygotowuje potrawy Italii. Głównie pizzę, calzzone i desery.
Ciasto drożdżowe może przybierać różne formy. Jedną z nich są wszelkie faszerowane warzywami placki czy tarty. Bardzo popularne w Toskanii i Genui.
Możemy sobie takie wykonać, kiedy znudzą się nam płaskie formy. Zamiast blaszki z wyjmowanym dnem do tart można użyć tortownicy.
Farsz to pełna dowolność. Ma być tylko na tyle zwięzły by podczas krojenia nadzienie nie wypadało.
Po upieczeniu na wierzch sypiemy świeże zioła.
Mały kawałek potrafi bardzo nasycić i smakuje wybornie.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej- 1 torebka suchych drożdży 7 g- płaska łyżeczka soli- 2 łyżki oliwy- ciepła woda
Na farsz:- 0,5 kg pieczarek- 1 spora cebula- 1 czerwona papryka- spora garść rukoli- szklanka gęstego przecieru pomidorowego- sól i pieprz do smaku- łyżeczka suszonego oregano- łyżeczka suszonego tymianku
WYKONANIE:
Ciasto:- mąkę wymieszać z solą, drożdżami i oliwą
- powoli dodawać ciepłą wodę w ilości by powstało miękkie elastyczne ciasto
- wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na minimum godzinę
Farsz:- cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Następnie dolać pół szklanki wody i dalej dusić kilka minut
- pieczarki pokroić również małą kostkę i dodać do patelni. posypać odrobiną soli. Smażyć do chwili aż składniki będą miękkie i odparuje woda
- dodać posiekaną rukolę, przyprawy i sos. Doprawić solą i pieprzem i zagotować
- ciasto wyrobić ponownie przez chwilę. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica ok. 30 cm) a następnie wyłożyć farsz
- piec 20-25 minut w 210 stopniach