Jeżeli kiedykolwiek wybierzecie się do Indii, to na prawie każdej ulicy znajdziecie stoiska z dahlami. Ten gęsty, rozgotowany gulasz jest najbardziej popularnym poza samosami, daniem indyjskim.
Z czego się składa? Zawsze z soczewicy. W zasadzie nie ma znaczenia jej kolor. Oprócz strączków, najważniejsze są przyprawy. Muszą być aromatyczne i rozgrzewające. Dlaczego? Ponieważ Hindusi muszą się po pierwsze intensywnie pocić by schładzać ciało. Po drugie, te przyprawy działają przeciwbakteryjnie. Nie pozostaje to bez znaczenia w takim klimacie.
Dahle zawierają często inne dodatki. Każdy rejon Indii ma swoje. Mogą to być ziemniaki, inne strączki. Jednak zawsze ma to być szybkie, tanie i sycące danie.
Często podawane są do niego wszelkie chlebki czy placki. Głównie pszeniczne. Również proste w wykonaniu.
W swoim życiu zrobiłem już setki garów z tym daniem. Często eksperymentowałem z dodatkami. Mam jednak swój ulubiony zestaw. To 3 rodzaje soczewicy, bataty i pomidory. Zawsze do tego mleko kokosowe, garam masala, curry i spora ilość imbiru.
Co dziwne, to fakt, że lubię jeść dahle w okresach jesienno - zimowych. Organizm sam się go domaga.
To co ważne. Przygotowuje się go w niecałe pół godziny. Nie ma więc wymówek, że się nie chce go zrobić. W zasadzie sam się robi :)
SKŁADNIKI:
- szklanka zielonej lub brązowej soczewicy- szklanka czerwonej soczewicy- pół szklanki czarnej soczewicy- 3 łyżki gęstej warstwy z mleka kokosowego- 2 spore bataty- puszka krojonych pomidorów- sól i pieprz do smaku- łyżka garam masala- łyżeczka curry- łyżeczka imbiru w proszku- 4 szklanki wody- 2 liście laurowe
WYKONANIE:
- soczewice przepłukać zimną wodą- włożyć do garnka - bataty obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do garnka- dodać liście laurowe i wodę- doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień (ma się ledwo gotować)- po 20 minutach dodać garam masalę, curry, imbir, pomidory i mleko kokosowe- dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut- często mieszać bo może się przypalić- kiedy soczewica i bataty zaczynają się rozpadać, wyłączyć grzanie- doprawić solą i pieprzem- mieszać intensywnie aż składniki się rozpadną i połączą- wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki lub kolendry. Można posypać sezamem lub czarnuszką