Wielokrotnie mam zadawane pytanie. Jakim cudem robisz placki i naleśniki bez jajek i mleka?
Takim cudem, że nie są potrzebne te składniki, by przygotować te dania.
Sporo ludzi myśli, że przygotowanie tych potraw musi być z tymi składnikami, bo inaczej się nie udadzą. Będą niesmaczne i będą rozwalały się. Nic bardziej mylnego.
Kolejna sprawa dotyczy użycia innej mąki niż pszennej. Też jest wiele obaw.
Zachęcam wszystkich do eksperymentowania. Mamy w sklepach przeróżne mąki.
Orkiszowa, kukurydziana, jaglana, owsiana, amarantusowa, kokosowa, gryczana itd.
Wiele z tych mąk jest bezglutenowa.
Placki kukurydziane są nie tylko z ziarnami kukurydzy, ale i z mąką z tego warzywa. Uwielbiam ją. Ma słodkawy smak i idealnie nadaje się do takich placków.
Dla kolorytu dodałem startą cukinię. Dla smaku curry, kmin rzymski i kolendrę.
Robi się je szybko. Najlepiej smakują z ostrym sosem pomidorowym lub zwyczajnym ketchupem.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka kukurydzy ok. 400 g- 2 szklanki mąki kukurydzianej- 1 średnia cukinia- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)- sól i pieprz do smaku- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry- 2 łyżeczki curry
WYKONANIE:
- do miski przełożyć mąkę, mleko, kukurydzę, przyprawy
- cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami wraz ze skórką i dodać do miski
- doprawić solą i pieprzem
- smażyć na złoty kolor z obu stron
- podawać z dowolnym sosem pomidorowym