Poranne zapiekanki z serem. Tak, kupiłam niedawno w lokalnym markecie wegańskie Vege Plastry od Pol Soi. Leżały w lodówce czekając na swoją kolej. Dziś rano uznałam, że może jednak zjem śniadanie wytrawne.
Moja opinia o tym wegański serze? Smakiem, zapachem i wyglądem (szczególnie po zapiekaniu...) nie powala, ale daje radę. W sumie po wyjęciu z piekarnika myślałam, ze będzie gorzej. Ale spoko.
Jednak nie kupię zbyt prędko kolejnego tej marki... ;p
Zapiekanki:-3 kromki chleba
-1/2 czerwonej cebuli - pokroić drobniej
-2 duże pieczarki - pokroić w ćwierćplasterki
-1/2 pomidora pokrojonego w ćwierćplasterki
-5-6 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
-sól, pieprz, czosnek granul., oregano
-natka pietruszki - posiekana
-Vege Plastry o smaku Emmentalera pokrojone w trójkąciki
Cebulę podsmażyć na oleju, posolić. Dodać pieczarki i czosnek, i smażyć dalej mieszając. Dodać pomidor, oliwki i oregano, oraz ew. nieco soli do smaku. Na koniec dodać połowę natki.
Masę przełożyć na kromki pieczywa i zapiekać ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 150 st.C - dolne grzanie bez termoobiegu.
Po tym czasie położyć na wierzchu kawałki sera i zapiekać kolejne 5 minut.
Podawać z keczupem i resztą natki.