Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Voyagedegustacje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
34
Kategorie
47
Bycza krew i nie tylko… Dwa przypadki z węgierskiej oferty Lidla
Dziś krótko i w innej formule na temat dwóch win, które miałem okazję spróbować dzięki uprzejmości samego importera, czyli Lidla. Dlaczego w innej formule? Otóż na temat oferty win węgi...
Voyagedegustacje
Wina czerwone
,
Wina
,
Wino
,
Wina białe
,
Wina węgierskie
Dietetnik - dietetyczny sernik na zimno
Dietetnik to skrót od dietetyczny sernik. Nie za bardzo miałem czas sprawdzić, czy takie słowo w ogóle funkcjonuje, a jeśli tak to jakie ma znaczenie. Takie przyszło mi skojarzenie na nazwę sernika, którego autorem jest znany już Wam – Jacek Bilczyńsk...
Voyagedegustacje
Dietetycznie
,
Słodkości
Waszyngton DC cz.II
Do Waszyngtonu lecieliśmy, jak pisałem w części 1, z przesiadką w Monachium gdzie nie mieliśmy dużo czasu by zwiedzić to lotnisko. Zapakowani tam do Airbusa z serii a330 udaliśmy się w podróż w nieznane. Lot był bardzo spokojny, nie wszystkie fo...
Voyagedegustacje
Podróże i smaki
,
Kuchnia amerykańska
,
Stany Zjednoczone
,
Waszyngton
Orkiszowe ciastka Babciu!
Lubię ten dzień ale chyba bardziej ode mnie lubią je wszystkie babcie. Niezapowiedziane wizyty, czas oczekiwań, wyczekiwań. To tak jak z urodzinami, imieninami czy innymi okazjami, które trzeba pielęgnować i je obchodzić.Dziś mając telefon komórk...
Voyagedegustacje
Słodkości
,
Desery
,
Orkiszowe ciastka
Bordeaux od PiP I
Les Ormeaux Bordeaux AOP 2012 Kolor i rodzaj: czerwone, wytrawneZapach: jagoda, wanilia, czekoladaSmak: lekko gazowane, wanilia z finiszem czekoladowymDla mnie: Skrót PiP oczywiście nie pochodzi od Państwowej Inspekcji Pracy, choć może się z tym...
Voyagedegustacje
Wina czerwone
,
Wina
,
Wino
,
Wina francuskie
Pulpety z kurczaka i kaszy gryczanej
Nowy rok rozpoczęłam pewnymi postanowieniami. Spisałam je na kartce papieru i schowałam do szuflady, by pod koniec tego roku dokonać analizy co udało się zrealizować. Co roku zapisuję na papeterii swoje marzenia, cele oraz postanowienia. Właśnie w Nowy...
Voyagedegustacje
Dania z drobiu
,
Dietetycznie
,
Dania z kaszą
Waszyngton DC cz.1.
W latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia Stany Zjednoczone kojarzyły mi się z przysłowiową „Ziemią Obiecaną”. Odwilż polityczną, którą zaaplikował Michaił Gorbaczow miała swoje prz...
Voyagedegustacje
Podróże i smaki
,
Kuchnia amerykańska
,
Stany Zjednoczone
,
Waszyngton
Specjały kuchni burgundzkiej
Z czym kojarzy się Dijon? Z musztardą! Ot i z takim nastawieniem jechałam do tego miasta, z myślą, że spróbuję każdy jej smak. O jakże się pomyliłam. Nie da się ich wszystkich zasmakować będąc tak krótko. Od jej rodzajów można dostać zawrotu głowy. Wyd...
Voyagedegustacje
Podróże i smaki
,
Francja
,
Kuchnia burgundzka
,
Burgundia
,
Dijon
Smak Burgundii? - Jean Louis Quinson Bourgogne Les Dorées Pinot Noir 2012
Kolor: rubinowy Zapach: lekko intensywny, mix wiśni i czarnej porzeczki, czarna jagoda, waniliaSmak: porzeczka z przebijającą wiśnią i waniliowym (lekko wyczuwalnym) finiszemDla mnie: Od momentu powrotu z Francji do kraju, nie ukrywam tęsknoty za wina...
Voyagedegustacje
Wina czerwone
,
Wina
,
Wina francuskie
Pieczeń
Od dłuższego czasu nie toleruje wędlin kupionych w sklepie chyba, że są to podsuszane. Przyzwyczaiłam moich znajomych i bliskich, że na większe okazje jak święta, sylwester etc. przygotowuję półmisek domowych wyrobów. Pieczeń w tym wydaniu świetnie spr...
Voyagedegustacje
Boże Narodzenie
,
Święta
,
Sylwester
,
Dania z mięsem mielonym
,
Do chleba
,
Domowa wędlina
,
Mięso mielone
,
Pieczeń
,
Wątróbka drobiowa
Sałatka z tuńczykiem i rukolą
Bar sałatkowy znów otwarty. Na te Święta przygotowałam tradycyjnie śledziową. Druga zawsze rodzi się w głowie. Zazwyczaj na stole pojawiają się dwie dla równowagi. Druga sałatka choć rybna przypadła do gustu gościom. Tuńczyk ma to do siebie, że z wielo...
Voyagedegustacje
Sałatki
,
Boże Narodzenie
,
Święta
,
Sylwester
Empanadas z kapustą i grzybami - Wesołych Świąt!
Zamiast krokietów czy pasztecików postanowiłam zrobić do czerwonego barszczu pierożki popularne w Ameryce Południowej. Choć farsz powinien być mięsny, warzywny czy serowy, zastąpiłam go kapustą i grzybami.Pomysł na ten przepis znalazłam tutaj&nbs...
Voyagedegustacje
Boże Narodzenie
,
Święta
,
Zupa
Ryga – niedoceniane miejsce
Jedno z najbardziej malowniczych miast basenu Morza Bałtyckiego. W okresie średniowiecza przeżywało okres niesamowitej prosperity wynikający z przynależności do Związku Hanzeatyckiego i pośredniczenia w handlu między związkiem a krajami Europy Wschodn...
Voyagedegustacje
Podróże i smaki
,
Kuchnia wschodnia
,
Ryga
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatki są najprostszą i najszybszą formą zjedzenia posiłku. Nadaje się ona nie tylko na obiad, kolację czy nawet na przyjęcie, ale także na posilenie się nią w pracy/szkole. Każdy z nas preferuje różne sałatki. Ja nie przepadam za słodko - mięsnymi. N...
Voyagedegustacje
Sałatki
,
Dania z makaronem
Odsłona Paryża
Pobyt w Paryżu przez trzy tygodnie odcisnął swoje piętno w mej świadomości. Jechałam na ziemię francuską z mieszanymi uczuciami. Pierwszy, krótki pobyt nie wywołał u mnie przypływu szału ani zachwytu. Właśnie z Paryżem tak jest albo się go pokocha albo...
Voyagedegustacje
Podróże i smaki
,
Kuchnia francuska
,
Francja
,
Paryż
Dijon - Burgundia
Wyjazd do Dijon, historycznej stolicy Burgundii był niespodziewany, zaplanowany z dnia na dzień. Jak wiadomo miasto to słynne jest dzięki produkcji musztardy jak i wyśmienitych win burgundzkich. Dijon to także ośrodek akademicki, mam na myśli tu Uniwer...
Voyagedegustacje
Podróże i smaki
,
Francja
,
Kuchnia burgundzka
,
Burgundia
,
Dijon
,
Musztarda
←
Poprzednia
1
2
3
Następna
→