Zamiast krokietów czy pasztecików postanowiłam zrobić do czerwonego barszczu pierożki popularne w Ameryce Południowej. Choć farsz powinien być mięsny, warzywny czy serowy, zastąpiłam go kapustą i grzybami.
Pomysł na ten przepis znalazłam
tutaj
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 80 ml oliwy z oliwek
- 80 ml wody
- niewielka ilość mąki (do posypania blatu)
- niewielka ilość bulionu wołowego (do posmarowania brzegów ciasta)
- 1 żółtko zmieszane z wodą (do posmarowania wierzchu empanadas)
Przygotowanie:Do naczynia od miksera przesiewamy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek. Składniki miksujemy za pomocą miksera, stopniowo dodając do nich wodę. Ciasto przekładamy na deskę do krojenia, ugniatamy je rękoma. Z ciasta formujemy kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok (w temperaturze pokojowej na ok. 30-40 minut).
Na blacie posypanym odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia odciskamy z ciasta krążki na pierogi. Środek delikatnie nadziewamy przestudzonym farszem i zamykamy brzegi. zaklejamy za pomocą widelca.
Przygotowane empanadas układamy na kratce wyłożonej pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch pierogów za pomocą pędzelka żółtkiem zmieszanym z wodą.
Empanadas wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Farsz:
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 3 śliwki suszone
- garść grzybów ugotowanych uprzednio
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy do miękkości. Dodajemy śliwki a później grzyby. Farsz ten gotowałam przez dwa dni po 2 godziny.
Drodzy Czytelnicy!
Życzę Wam radosnych, pełnych miłości i ciepła rodzinnego Świąt,
Łamiąc się opłatkiem, by spełniły się wypowiedziane Wam życzenia!
Serdeczności,
V.