Emapanadas bardzo popularne pieczone pierożki z niezliczoną ilością wersji regionalnych. Ja uwielbiam, gdy jest dużo nadzienia w cienkim i chrupiącym cieście :)
Ciasto
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 g rozpuszczonego masła
1,5 szklanki letniej wody
W misce wymieszać mąkę z solą.
Dodać rozpuszczone masło i wodę.
Delikatnie wymieszać składniki i uformować kulę. (Ciasta nie zagniatać.)
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na min. pół godziny (w tym czasie można zrobić farsz).
Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto bardzo cienko.
Wyciąć krążki, nałożyć farsz i złożyć.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej empanady.
Gotowe pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym
do 250 st C.
Farsz
oliwa z oliwek
2 średnie cukinie
4 ziemniaki, ugotowane i pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku
por, biała część
kawałek imbiru, drobno pokrojonego
1 łyżeczka oregano i tymianku
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz
3 łyżki przecieru z pomidorów
do posmarowania
roztrzepane jajko
W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony czosnek, por, imbir. Dusić przez ok. 2 minuty.
Dodać zioła, cukinię i pozostałe składniki. Dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Dodać sól i pieprz,
Ostudzić.
Smacznego!