Składniki:Ciasto jasne:
-6 białek
-1,5 szkl. cukru
-1 szkl. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka octu
-1/3 szkl. oleju
Ciasto ciemne:
-6 żółtek
-2 jajka
-6 łyżek cukru
-4 łyżki mąki
-1 łyżka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-1/3 szkl. oleju
Krem:
-1 3/4 szkl. mleka
-budyń śmietankowy
-kostka masła
Dodatkowo:
-2 galaretki
-paczka okrągłych biszkoptów
Nasączenie do biszkoptów:
-1 łyżeczka kawy
-0/5 szkl. wody
-1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
-polewa czekoladowa
-posiekane orzechy
Wykonanie:
Ciasto jasne:
Białka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie.
Ciasto ciemne:
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać.Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto, przemieszać delikatnie widelcem. Piec w 180 st. ok 30 min.
Budyń ugotować i utrzeć z masłem. Kawę zaparzyć. Galaretki rozpuścić w 0/5 l wody. Ciasto przekroić na 2 placki, wyłożyć na jeden połowę kremu, na to nasączone kawą biszkopty. Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno już tężejącą galaretkę. Na to wyłożyć resztę kremu i drugi placek.Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.