Szparagi są to wdzięczne sezonowe warzywa, które mają ogromne pole manewru w kuchni. Świetnie nadają się jako dodatek do dania lub mogą występować jako główny bohater posiłku. Idealnie komponują się z jajkiem, rybą lub popularnym sosem holenderskim. Wiele osób ma problem w wybraniu odpowiednich szparagów więc może to Wam pomoże ?
Jak wybrać szparagi ?
Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów jadalnych: białe, zielone i fioletowe. Szparagi białe są bardziej łykowate od zielonych, zielone są najdelikatniejsze, za to fioletowe mają więcej asparaginy co nadaje im bardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie. Nie dajcie sobie wmówić, że białe nie mają łyka !
Jak kupować szparagi?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby szparagi były świeże, o jasnych zamkniętych główkach. Aby sprawdzić świeżość szparagów należy złamać łodygę. Gdy jest sprężysta i po przełamaniu tryska z niej sok oznacza to, że z powodzeniem można ich użyć do przyrządzenia potrawy.Białe szparagi powinny być średniej grubości. Wybierając zielone szparagi możemy sięgnąć również po te cienkie. Są równie dobre. Rezygnujemy z kupowania tych zdrewniałych i zwiędniętych.
Jak przechowywać?
Najlepiej nie przechowywać szparagów, a jeśli to tylko na mokrej ściereczce, miseczce z wodą. Zielone szparagi nadają się do mrożenia
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Końce białych szparagów są twarde i włókniste – nie nadają się do jedzenia,szparagi obiera się delikatnie ściągając skórkę ostrym nożem zaczynając od dołu łodygi,białe szparagi trzeba obrać, zielonych nie – wystarczy odciąć końcówki.