Udało mi się kupić kolendrę (liście) co nie jest łatwe, więc postanowiłam zrobić z nią eksperyment. Oto on :) - zupa krem z kalafiora, do tego chipsy z szynki parmeńskiej i kolendra a wszystko z makaronem ryżowym. Myślę, że wersja wegetariańska byłaby równie smaczna, choć zupa wtedy powinna być bardziej słona. Naprawdę dawno nie jadłam czegoś co tak przypadkowo zrobione wyszło tak dobrze :)
Składniki:
Pęczek włoszczyzny
2 kostki rosołowe bio
Opakowanie kalafiora mrożonego
Szczypta soli i pieprzu do smaku
2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
Łyżeczka lubczyku
2 gałązki pietruszki i kolendry do gotowania
Dodatkowe 3 - 4 gałązki do posypania
2 - 3 plastry szynki parmeńskiej lub innej tego typu
Makaron ryżowy
Ugotować wywar z włoszczyzny i przypraw (ja zalałam około 2l wody). Po około 30 minutach odcedzić warzywa, dodać kalafiora i gotować jeszcze około 10 minut. Całość zmiksować. Makaron ryżowy zalać wodą i odcedzić, posiekać pozostałą kolendrę a szynkę pokroić na kawałki i podsmażyć na suchej patelni. Poukładać wszystko w stosik i gotowe :)