Po krótkim urlopie i przeziębieniu wracam do gotowania i pieczenia, ze zdwojoną motywacją odkąd poza cukrem wykluczyłam z diety również gluten. Muszę przyznać, że dopiero teraz rozumiem co to znaczy nie mieć co zjeść w restauracji ;). Nad polskim morzem nie jest jednak tak źle, właściwie wszędzie można poprosić o rybę bez panierki a w Helu, w smażalni Fala mają nawet panierkę bezglutenową. Zdecydowanie najgorzej jest z deserami, bo zjedzenie czegoś bez cukru i bez glutenu jest właściwie niemożliwe, pozostają owoce :) Dlatego po powrocie chodzą za mną desery i to najlepiej takie, które można zrobić szybko i zaraz zjeść, skoro już się ma ochotę. I w ten oto sposób powstał deser bananowo - kokosowy - tylko cztery banany, mała puszka mleka kokosowego i laska wanilii! Można podać go z ekspandowaną gryką, ale sam jest równie smaczny - waniliowo - kokosowy :). A do popicia sok winogronowy - domowe winogrona zostały tylko przegotowane kilkanaście minut, zmiksowane i odcedzone - dowód na to, że taki sok zupełnie nie potrzebuje cukru!
Składniki deser: 4 dojrzałe banany Mała puszka mleka kokosowego (najlepiej bez konserwantów) Laska wanilii Ewentualnie gryka ekspandowana
Banany zmiksować z mlekiem i wyskrobanym wnętrzem wanilii. Następnie podgrzać kilka minut, by naciągnęło wanilią ale nie gotować. Jeśli pominie się ten krok deser nie ściemnieje tak bardzo ale nie będzie też taki waniliowy. Na koniec całość masy można ubić, by deser był bardziej puszysty. Podawać od razu, na ciepło (krem) lub po schłodzeniu (wtedy będzie bardziej jak budyń), przełożone gryką. Ja przybrałam jeszcze płatkami kokosowymi.
Coś dla zdrowych łasuchów i waszych pociech. Moje dzieciaki uwielbiają, zwłaszcza ten kilku-miesięczniak. Nie zapominajmy o kaszach w naszej diecie, zwłaszcza o kaszy jaglanej. Działa oczyszczająco i osuszająco na nasz organizm, wzmacnia naszą od...
Ostatnio kupuję mleko kokosowe w litrowym kartoniku (o najlepszym składzie jak dotąd: tylko ekstrakt kokosowy 85%, woda) i w związku z tym mogę go wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałyśmy z córeczką pyszny, zdrowy „...
Zastanawiacie się, jaki przygotować deser na niedzielę pewnie chcielibyście, żeby był pyszny i nieskomplikowany no i żeby nie trzeba było spędzać całego dnia w kuchni? Jeśli tak to mam dla Was super przepis na wspaniałe muffiny bananowo-czekolad...
Smacznie i zdrowo na weekend? Deser kokosowy z bananami w zupełności Wam to zapewni :) Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu, a z efektu będziecie zadowoleni w 100%. Smacznego! Składniki: 200 ml mleka kokosowego (1 mała puszka lub 1/2 dużej...
Po ostatniej rozpuście z ciastem kruchym, przyszedł czas na coś lekkiego i pożywnego. Myślę, że tak skomponowany deser mógłby z powodzeniem zastąpić śniadanie. Ale w naszym wypadku, pozostaje on deserem i to bardzo smacznym, ponieważ połączenie bananów...
Po krótkim urlopie i przeziębieniu wracam do gotowania i pieczenia, ze zdwojoną motywacją odkąd poza cukrem wykluczyłam z diety również gluten. Muszę przyznać, że dopiero teraz rozumiem co to znaczy nie mieć co zjeść w restauracji ;). Nad polskim morze...
Piękna pogoda za oknem zobowiązuje do letnich i kolorowych pyszności. Dzisiaj mam dla Was zdrowy koktajl bananowo-malinowy ze szczyptą imbiru. Do zaserwowania dla ukochanej osoby, dziecka lub na deser po lekkim obiedzie. Lato tuż tuż, więc użyjcie świe...