Mam na swój temat taką teorię, którą sama zamierzam obalić - serniki to nie moja specjalność. Zazwyczaj każda próba upieczenia jakiegokolwiek tego typu wypieku kończy się fiaskiem. Tym razem nie było tak źle, żałuję tylko, że zdecydowałam się na użycie serka Philadelpiha w zastępstwie porządnego twarogu, ponieważ przepis, który znalazłam w magazynie Kuchnia (wydanie styczniowe), i którego autorką jest Małgosia (
Pieprz czy Wanilia) jest bardzo przyzwoity:). Zachęcam do próbowania.
Składniki na blaszkę o średnicy 20 cm:Spód:1.5 szlkanki pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki zmielonych migdałów
co najmniej pół szklanki stopionego, wystudzonego masła
Formę wysmaruj masłem i owiń dwukrotnie folią aluminiową. Składniki spodu wymieszaj ze sobą, dodaj tyle masła, żeby otrzymać plastyczne ciasto, którym będziesz w stanie wylepić dno i boki (2 - 3 cm) blaszki. Tak przygotowany spód włóż do lodówki na 20 minut, następnie podpiecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut, wystudź.
W międzyczasie przygotuj masę serową:750 g trzykrotnie zmielonego twarogu3/4 szklanki cukru1 łyżka likieru kokosowego3 jajka roztrzepane widelcem100 g wiórków kokosowychSer z cukrem utrzyj na gładką i puszystą masę, dodaj likier i miksuj około minuty. Następnie dodaj do masy jajka i wymieszaj wszystko dokładnie na najniższych obrotach miksera. Teraz wsyp wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Masę serową wylej na wystudzony spód. Blaszkę włóż do większej formy, którą teraz napełnij (do połowy wysokości formy sernika) gorącą wodą. W ten sposób piecz sernik w temperaturze 160 stopni przez 50 minut.
Upieczony sernik wyciągnij z wody, odkrój nożem przy brzegach, nie wyciągaj go z formy. Gdy wystygnie, włóż ciasto na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przygotuj polewę:200 g czekolady deserowej3/4 kremówkipół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Czekoladę posiekaj i zalej ją gorącą śmietanką. Dodaj wanilię i mieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę. Sernik usuń z formy, oblej polewą czekoladową i udekoruj. Smacznego.