Kochani czytelnicy, dawno mnie tutaj nie było, głównie z powodu braku inspiracji nowymi przepisami, wszystko wydawało mi się oklepane, już kiedyś upieczone i nie warte zachodu.
Kilka dni temu listonosz przyniósł mi niesamowitą książkę, która obudziła we mnie na nowo ciekawość smaków, nowych składników. Dodatkowo jesień zawsze ładuje mnie pozytywnie i twórczo, chce mi się tworzyć, piec i fotografować.
Na pierwszy ogień prezentuję wam przepis na ciastka, ale z tej książki receptur pojawi się więcej, ponieważ mam ochotę upiec niemalże każdą jedną pozycję :).
PS.Ciastka są bez glutenu, laktozy i są wegańskie!
Ciastka cynamonowe z orzechami pekan (przepis na około 12 ciasteczek)
Składniki:
250 g mielonych migdałów
1 1/2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka dobrej przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
90 g roztopionego i przestudzonego oleju kokosowego
100 g syropu klonowego (naturalnego, bez dodatków)
połówki orzechów pekan do dekoracji
Wykonanie:
Wymieszaj ze sobą dobrze suche składniki, dodaj olej kokosowy i syrop klonowy i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
Z przygotowanej masy zrób kulki wielkości łyżki stołowej (ja zrobiłam nieco mniejsze, nabierałam czubate łyżeczki masy) i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane spłaszcz delikatnie dłonią na grubość 1 cm, wetknij do każdego ciastka połówkę orzecha i piecz przez około 10 - 14 minut w temperaturze 200 stopni (polecam pilnowanie ciastek, ponieważ przypalone migdały będą miały gorzkawy posmak). Upieczone ciastko powinno mieć lekko rumiane brzegi. Wystudź na kratce i jedz z przyjemnością :).
Przepis pochodzi z książki
Modern Baker, a new way to bake.