Marynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek do suszonych pomidorów, mozzarelli itp.
Składniki:
1 kg
bakłażanów1 szklanka octu
1 szklanka oleju
5 ząbków czosnku
½ pęczka natki pietruszki
1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Bakłażany opłukać, pokroić w paski, przełożyć do miski, posolić, dodać pokrojony czosnek natkę pietruszki w pęczku i odłożyć na noc. Na drugi dzień zagotować ocet, włożyć bakłażany z powstałą wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików (bez pietruszki) i zalać gorącym octem wymieszanym z olejem. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.