To była nieziemska, niesamowita, niezapomniana noc.
A do tego diabelska.
I ja chcę jeszcze raz.
Póki co, myśląc o tym co będzie za 4 dni czuję dreszczyk emocji.
I naprawdę się cieszę.
A dla Was dziś pomysł na szybką i smaczną przekąskę.
Czy są ty jacyś wielbiciele francuskiego ciasta?
Składniki (na 26 paluszków)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g sera żółtego
- 1 jajko
- mielona papryka słodka i ostra
- sól
Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i pokroić nożem najpierw wzdłuż na pół, a następnie kroić w poprzek na paseczki o szerokości około 2 cm.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajko wybić do miski i rozbełtać widelcem. Jedną i drugą paprykę pomieszać w miseczce.
Po kolei każdy kawałek ciasta smarować jajkiem, posypywać papryką i szczyptą soli, kłaść trochę sera (można delikatnie docisnąć go aby się przykleił do ciasta). Następnie w połowie zwinąć każdy paluszek. Gotowe kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 200
°C.
Do usłyszenia!