Kasza jaglana z jarmużem, podsmażaną cytrynową dynią, granatem, ciecierzycą polane tahini i sokiem z cytryny
VEGAN
Jako dziecko wyrobiłam sobie nawyk w jedzeniu, aby "najlepsze zostawiać na koniec". W niedzielne popołudnie skomponowałam talerz smaków mi najbliższych: jarmuż, dynia, ciecierzyca i tahini. I tu pojawia się problem: co w tym przypadku zostawić na koniec? W obliczu takiego dylematu skapitulowałam i wszystkie składniki równomiernie znikały z talerza. Wyszło im to jedynie na dobre, ponieważ razem stanowiły połączenie, które dodałoby skrzydeł niemal każdemu, bowiem jak można nie polubić chrupiącej dyni o lekko cytrusowym smaku, równoważonym przez delikatnie słodki i soczysty granat? To nie koniec roślinnych przyjemności - pod spodem czeka hojna warstwa świeżego jarmużu, a w progi Bliskiego Wschodu zgodnie zapraszają ciecierzyca i tahini. Danie szybkie i niekłopotliwe, a potrafi sprawić tyle radości!
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Dynię dzielimy na mniejsze cząstki, które obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Jarmuż rwiemy na drobniejsze kawałki i dobrze płukamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy dynię przez kilka minut na malutkim ogniu pod przykryciem, co pewien czas mieszając, do momentu kiedy przestanie być twarda, a brzegi się zarumienią. Dorzucamy ciecierzycę, przyprawiamy garam masala i skrapiamy sokiem z cytryny. Podsmażamy razem jeszcze przez kilka minut i przekładamy do innego naczynia. Na patelnię dodajemy nieco oleju, wyciskamy przez praskę ząbek czosnku i umieszczamy tam jarmuż. Przykrywamy patelnię i dusimy na bardzo małym ogniu przez kilka minut, aż jarmuż zmięknie (w razie potrzeby można odrobinę podlać wodą). Na dno talerza układamy warstwami jarmuż, później kaszę i dynię z ciecierzycą. Posypujemy pestkami granata, skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy tahini i doprawiamy pieprzem.
Ostatnio mało piszę od siebie, ale mogę powiedzieć, że dobrze mi z tym. Jednak dla zainteresowanych: staram się patrzeć na każdy, nawet szary dzień z uśmiechem, nie przejmuję się zbytnio niepowodzeniami, a kiedy już "wdepnę w dołek", niemal jednym susem z niego wyskakuję. Choć nie mogę powiedzieć, że na co dzień jest prosto, to... radzę sobie :)
Z telefonem w ręku #52od lewej:śniadania takie jak lubięplażowanieMiędyzmiastowaw doborowym towarzystwieprawie jak w Portugaliitakie śniadania to ja rozumiemulubiona chińska knajpaparę metrów od metra takie cudalustrodeska idealnaniezmiennie najlepsze&...
I adore cinnamon- subiektywny blog kulinarny o zapachu cynamonu
No więc stało się, pierwsza polska restauracja na wyspie Siquijor zainaugurowała działalność. Zamiast natychmiast informować o fakcie pomyślałem, że lepiej będzie dać lokalowi odrobinę czasu na okrzepniecie i kosmetykę menu, spróbować kilku pozycji i s...
Na moim blogu przeważają przepisy z dynią na słodko, lecz nie można zapominać o tym, że dynia świetnie sprawuje się w daniach obiadowych i to nie tylko w zupach. Dlatego dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam pomysł na pyszny i syty obiad z dynią w roli g...
Kasza owsiana gotowana z suszonymi śliwkami i kandyzowanym ananasem, podana z domowym jogurtem sojowym o smaku marakujowym, kiwi i suszonym imbiremkiwidomowy jogurt sojowy o smaku marakujowymkasza owsianasuszone śliwkikandyzowany ananas (z cukrem trzci...
Czasami ponosi mnie fantazja i do klasycznego przepisu lubię dorzucić coś od siebie. Tym razem padło na dynię, która wręcz chciała dać się pociąć, aby tylko móc wylądować na patelni w tak doborowym towarzystwie. No cóż, nie mogłem się oprzeć jej urokow...
Niedzielny poranek: niespieszny, leniwy. Wspaniały weekend za mną: zakup samochodu, 2 spotkania w doborowym towarzystwie, dużo zabawy w kuchni, inauguracja Pucharu Świata w skokach narciarskich. A dziś wieczorem teatr i grzaniec na rozgrzewkę po powroc...
W mojej spiżarni pojawiły się kolejne kolorowe słoiczki, tym razem postanowiłam zrobić dynię w nieco bardziej drapieżnej wersji. Pikantna dynia marynowana z papryką to marynata z charakterem, znakomity dodatek do sałatek lub kanapek, a także świetna im...
Pieczona dynia na słodko, to nasza kolejna pomarańczowa propozycja, tym razem w towarzystwie marchewkowego soku Omlet w takim wydaniu zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom, a na talerzu prezentuje się doskonale Marchewkowy omlet z pieczoną dyn...