Dyniowe scones nadziane śliwkami z orzechami ziemnymi i karmelem kokosowym podane ze śliwkami i jogurtem
Za pierwsze sconesy chciałam się zabrać już nie raz, ale zawsze wydawało mi się to zbyt wielkim wyzwaniem: pracochłonnym, a w dodatku bez gwarancji osiągnięcia zamierzonego efektu. Tym razem chęć poznania smaku tych słynnych bułeczek wzięła górę i okazało się, że prawda leży zupełnie gdzie indziej. Sconesy są proste w przygotowaniu i smakują niesamowice. Charakteru dodaje dominanta przypraw korzennych, które chyba wręcz zostały stworzone, aby łączyć je z dynią. Brak dodanego słodu jest równoważony przez kokosowo-daktylowy karmel, równie wspaniały jak znany karmel z daktyli i masła orzechowego. Wszystkich, którzy jeszcze nie jedli sconesów, mogę śmiało zapewnić, że po ich spróbowaniu będą mieli ochotę na więcej :)
Przepis:
- 50g mąki orkiszowej
- 115g upieczonej dyni
- 30ml mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki
- 4 śliwki węgierki - garstka orzechów ziemnych
- 1,5 łyżki stałego mleka kokosowego
- 4-5 łyżek mleka
- 1 świeży daktyl
Wymieszać suche składniki i przesiać do misy blendera, dodać zimny olej i zblendować. Dynię z mlekiem zblendować na puree, wsypać do nich suche składniki i zagnieść ciasto. Włożyć na ok. 15 minut do lodówki. Później podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej) i uformować kule. Większą rozpłaszczyć rękoma na papierze do pieczenia, ułożyć na środku pokrojone śliwki i zakryć drugą częścia, również spłaszczoną Dokładnie posklejać brzegi i podzielić nożem na 4 części. Brzegi przy przecięciach również posklejać, aby śliwki nie wydostały się na zewnątrz. Posypać posiekanymi orzechami i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 15 minut. W małym naczyniu podgrzać mleko z mlekiem kokosowym i posiekanym daktylem, mieszając. Dokładnie zblendować i lekko wystudzić. Polać karmelem sconesy.
Sobota, pomimo przeddnia Wszystkich Świętych, nie może obyć się bez zajęć matematyki. Nie protestuję jednak - mam nawet połowę (czyli 3 strony) zadania ;) Później w planach gonitwa po cmentarzach, ta mniej przyjemna część wolnego. Choć ból gardła od wczoraj mocno doskwiera i aż chciałoby się zostać w domu, odwiedzenie zmarłych w ten dzień uważam za ważniejsze. W kwestii wczorajszych przygód mojego palucha daję tylko przestrogę: jeśli blendujecie - uważajcie na paznokcie! Pomimo, że wyciąganie szwów nie boli, wyrywanie na siłę nici z paznokcia nie jest niczym przyjemnym. Usztywnienie jeszcze na trzy tygodnie (jeśli dobrze zrozumiałam). Według chirurga wszystko goi się dobrze, moim zdaniem palec jest nienaturalnie krzywy. Ale co tam - najważniejsze, że działa :)
Prosty przepis na efektowne danie. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu, pieczenie to zaledwie 20min!Danie można przygotować również w wersji bezglutenowej, używajāc tortilli kukurydzianych.Składniki (8 naleśników):-8 tortilli,-300g tartej mozz...
Aromatyczne grzanki z boczniakami, prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i parmezanemDziś propozycja przystawki lub samodzielnego dania w zależności od wielkości porcji. Przepyszne, aromatyczne i chrupiące grzanki z niesamowitymi boczniakami....
Grillowana pierś kurczaka z pieczarkami portobello i prażonymi z czosnkiem pestkami dyni na puszystym jaśminowym ryżuMam dla Was bardzo dobre danie. Łatwe do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne. Uwielbiam takie przepisy! Aromatyczne, esencjonalne i ...
Żeberka wieprzowe w orientalnym sosie śliwkowym z nutą anyżuJakiś czas temu byliśmy z przyjaciółmi w orientalnej restauracji. Kelner namówił mnie na żeberka w sosie śliwkowym i okazały się prawdziwą rewelacją. Słodko- kwaśne, aromatyczne z nutą anyżu. ...
Aromatyczny dodatek do mięs i sałatek z mango, limonką i pietruszkąSezon grillowy w pełni. Co weekend na całym osiedlu kusi zapach pieczonej karkóweczki. Ach jak ja go lubię! Ślinotok murowany. Jednak aby menu grillowe zbyt szybko nam się nie znudziło,...
Trzeba przyznać, że znawcami sushi nie jesteśmy. Pierwsze jakie mieliśmy okazję skosztować, było marketowym gotowcem za kilkanaście złotych i wiecie co? byliśmy zachwyceni do czasu, kiedy nie wybraliśmy się do knajpy z prawdziwego ...
Danie to doskonale sprawdzi się z kurczakiem. Jeżeli jednak nie próbowaliście nigdy królika to zachęcam, aby w końcu się odważyć. Nie znam wielu miejsc w Łodzi gdzie można kupić królika, jednak napewno można go dostać na sobotnich targach na off Piotrk...
150 g mąki1 łyżka cukru1 łyżka soli110 g masłaW dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Pokroj masło na centymetrowe kostki. Włóż wszystkie składniki do robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy masło bedzie podzielone na bardzo małe k...