Ciasteczka owsiankowe z suszonymi owocami i orzechami. Jeden z najprostszych przepisów na świecie, z którym każdy (przy odrobinie chęci) sobie poradzi:)
Składniki:- 500 g płatków owsianych
- 390g słodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego)
- 4-5 łyżek konfitury śliwkowej
- 100 g pestek słonecznika
- 110 g ulubionych orzechów
- 300 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, śliwki, morele, kokos, daktyle...)
- 100 g miodu
- tabliczka mlecznej czekolady
Płatki owsiane, suszone owoce i orzechy (jeśli występują w większych kawałkach warto je posiekać), pestki słonecznika umieszczamy w dużym naczyniu.
Mleko skondensowane łączymy z miodem i mieszając, delikatnie podgrzewamy do chwili, aż całość będzie dobrze ciepła. Mleko i miód po podgrzaniu będą również rzadsze, co ułatwi połączenie składników.
Po podgrzaniu przelewamy je do reszty. Dodajemy konfiturę i dużą, drewnianą łyżką mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy.
Przekładamy wszystko na dużą blaszkę i uklepujemy łopatką lub łyżką. Masa po wyłożeniu powinna mieć grubość około 1 - 1,5 cm.
Wkładamy do piekarnika - 160 st. C przez około 30 minut - musi się zezłocić.
Po upieczeniu studzimy - najlepiej na kratce (jeśli zostawimy ciasto na dłuższą chwilę w blaszce spód mocno zwilgotnieje).
Po ostudzeniu kroimy ciasto na mniejsze porcje i polewamy roztopioną czekoladą.