Któregoś dnia naszła mnie ochota na zrobienia czegoś małego i uroczego. Dostałam też sygnał o wyraźnym zapotrzebowaniu na coś "czekoladowego albo z kremem". Postanowiłam więc wykorzystać pochodzący ze
strony BBC przepis na tartę czekoladową i stworzyć czekoladowe tartaletki.
Czekoladowe tartaletki na kruchym cieście13 tartaletek (o średnicy ok. 10 cm)Ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
125 g zimnego masła
3 żółtka
125 gramów drobnego cukru do wypieków
Masa czekoladowa:
380 ml śmietany 30%
kilka kropli ekstraktu z wanilii
100 g drobnego cukru do wypieków
400 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej o 70% zawartości kakao)
50 g masła
świeże owoce, polewa z białej czekolady, małe beziki (do dekoracji)
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć miskę folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na pół godziny. Na pięć minut przed końcem chłodzenia ciasta rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 4 mm. Wyciąć nożem okręgi o średnicy ok. 16 cm i wykleić nimi foremki. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, a na nim umieścić ceramicznymi kulkami do pieczenia albo wysypać surowy ryż. Piec ok. 15 minut do zezłocenia ciasta.
W międzyczasie przygotować masę czekoladową. Pokruszyć gorzką czekoladę. W rondlu na średnim ogniu podgrzać śmietanę z wanilią i cukrem, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, wrzucić czekoladę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia, Wlać powstałą masę do form z kruchego ciasto. Odstawić do wystudzenia. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.