Od niedawna mam znowu okazję testować nowe soki firmy
Soki Świata - próbowałam już
soku z owoców granatu oraz
soku żurawinowego. Dzisiaj chciałabym napisać kilka słów o soku z czarnego bzu.
Nie wiem jak u Was, ale w moim rodzinnym domu czarny zdecydowanie jest królem jesieni i zimy. :) Moja mama od kilku dobrych lat średnio co dwa lata robi spore zapasy słoiczków z owocami, które dodajemy do herbaty. Dodatkowo nie mogę zapomnieć o różnych robionych przez nas nalewkach, zarówno z samych owoców, jak i z kwiatów czarnego bzu. Zgadnijcie, kto chodzi to wszystko zbierać z drzew? ;)
Czarny bez jest zdecydowanie źródłem dużej ilości
witaminy C - dlatego tyle pokoleń od wielu lat wykorzystuje właściwości tej rośliny w okresie jesienno-zimowym. Muszę też wspomnieć o dużej ilości
antyoksydantów zawartych zarówno w owocach, jak i kwiatach:
antocyjany, rutyna, kwercetyna, które, jak już pewnie wiecie, wykazują
działanie przeciwzapalne, spowalniają procesy miażdżycowe, starzenia skóry oraz mają właściwości przeciwnowotworowe. Wyciągi z czarnego bzu są też często składnikami różnego rodzaju suplementów diety czy syropów na wszelkiego rodzaju
przeziębienia. Wyczytałam jednak, że jedzenie tych owoców w dużych ilościach może przyspieszać perystaltykę jelit - tego do końca nie wiem, ale myślę, że tak jak ze wszystkim - lepiej nie przesadzać. ;)
Sok z czarnego bzu ma piękny, ciemnogranatowy kolor. Jest nieco cierpki i kwaskowaty, więc nie wszystkim może przypaść do gustu. Sok, który mam okazję próbować, tak jak pozostałe produkty tej firmy, ma w sobie jedynie 100% owoców, żadnych innych dodatków. Pisałam już o tym przy poprzednich recenzjach, jest do ogromny plus. Dodatkowo należy pamiętać, aby po otwarciu spożyć sok w ciągu ok. 7 dni i przechowywać go w lodówce.
Jak można wykorzystać ten sok? Oczywiście śmiało możecie pić go np. codziennie bez innych dodatków. Ja najczęściej dodaję go do herbaty - szczególnie w połączeniu z pomarańczą i miodem, pycha! Jeśli przeszkadza Wam właśnie cierpki smak czarnego bzu, a chcecie go przetestować, możecie śmiało połączyć sok z miodem, syropem z agawy, cukrem czy innym słodzikiem, który na co dzień używacie. Inny sposób wykorzystania soku to oczywiście wszelkie ciasta, galaretki, jako dodatek do porannej owsianki czy koktajle - przepisy możecie znaleźć na
stronie producenta.
Czy pijecie/jecie czarny bez? Do czego go wykorzystujecie? Piszcie w komentarzach!