Dziś zaduszki. Troszkę wspomnień powraca, jednak najważniejsze , że tych przyjemnych :) Coś mnie od rana nosiło na jakiś pyszny deser więc postawiłam na manną. Bita śmietana z mleka kokosowego okazała się idealna w połączeniu z kaszką. Więcej rozpisywać się nie będę , zaraz wskakuję w dres i uciekam biegać , to zawsze sprawia , że czuję się odprężona.
Składniki na pudding:
-3 łyżki kaszy mannej
-szklanka mleka
-mleko kokosowe
-łyżeczka miodu
-płatki migdałów
-cynamon
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe odstawiamy do lodówki żeby nam się rozwarstwiło. Zbieramy gęstą białą część
i przekładamy do kubka. Zwykłe mleko zagotowujemy i dodajemy kaszę manną i łyżeczkę miodu, czekamy aż lekko przestygnie i blendujemy. Zblendowaną kaszę przekładamy do miseczki ,
odstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę z mleka kokosowego. Kaszę wykładamy
na talerzyk i podajemy z bitą śmietaną , cynamonem , migdałami i orzechami.
Uwaga! Bita śmietana z mleka kokosowego mi w zasadzie wyszła dosyć sztywna jednak po chwili robi się ona rzadsza i się rozpływa więc deser trzeba szybko zjadać! :)
Smacznego!