Łatwe |·2,5 godz. | 4 porcje
Składniki:
400 ml śmietanki 30 %
750 ml mleka 3,2%
180 g cukru
6 g żelatyny
1 opakowanie mrożonych owoców ( w sezonie korzystajmy ze świeżych)
1 opakowanie kruchych ciastek
Przygotowanie:
Mus owocowy:
Do rondla włóż owoce i podgrzej, aż owoce się rozmrożą.
( w sezonie pomijamy ten proces i gotujemy owoce z cukrem)
Dodaj 100 g cukru i gotuj ok. 15 minut, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Ostudzone odstaw do lodówki.
Panna cotta:
Mleko i śmietankę zagotuj w oddzielnym garnku.
Dodaj pozostały cukier oraz żelatynę, gotuj powoli na małym ogniu przez 5-7 minut, powoli mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Zawartość garnka rozdziel do 4 miseczek,
po wystygnięciu wstaw do lodówki na 1,5-2 godz.
Kiedy deser stężeje, polej przygotowanym musem z owoców
i posyp pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego B