Kolejny przepis autorstwa mojej siostry. Tym razem zapraszam Was na ciasto panna cotta z dodatkiem truskawek. Deser nie jest bardzo trudny w wykonaniu, pięknie się prezentuje. Możecie go przygotować w wersji tradycyjnej lub wegetariańskiej. Poza sezonem na truskawki wykorzystajcie inne owoce np. ananasa, brzoskiwnie, mango.
Składniki:
- panna cotta przygotowana z tradycyjnego lub wegańskiego przepisu
- opakowanie biszkoptów
- mus truskawkowy (żeby go przygotować wystarczy zmiksować kilka truskawek, opcjonalnie można dodać trochę cukru)
- świeże truskawki
- dodatkowo: ozdobna wstążka
Przygotowanie:
Przygotować panna cottę i odstawić ją do stężenia w okragłym naczyniu (sprawdzi się np. opakowanie po dużym jogurcie). Gdy panna cotta będzie gotować, wyłożyć ją na talerz. Boki obłożyć biszkoptami i żeby lepiej się trzymały związać tasiemką tak ja na zdjęciach dołączonych do tego przepisu. Następnie nałożyć na wierzch trochę musu truskawkowego i ozdobić całość truskawkami.
Foto: Magdalena Jankowska-Gilberg
Podziel się
Artykuł Ciasto panna cotta z truskawkami pochodzi z serwisu Smakowite.