Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
moja e-książka kucharska
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
168
Kategorie
44
Sok z pigwy
Mamy już koniec września. Na krzewach pigwy owoce zmieniły kolor na żółty, a to znak, że trzeba je zebrać i zrobić sok na zimę. Pigwa to bardzo cenny owoc przypominający jabłko, acz wiele mniejszy, twardszy i kwaśniejszy. To z powodu witaminy C i kwasó...
moja e-książka kucharska
Przetwory
,
Boże dary
,
Napoje
Zapiekanka warzywna z kiełbasą i grzybami leśnymi
Ostatni moment na coś pysznego z owocami lasu. Mam już grzyby suszone, grzybki w occie, z papryką, teraz czas na coś prosto z pieca. Przepis znalazłam na tej stronie. Zaintrygował mnie dodatek leśnych grzybów i nie myliłam się, to był traf w dzie...
moja e-książka kucharska
Jednogarnkowe
Likier nutellówka
Przepis znaleziony tu.300g nutelli350 ml mleka 3,2%200ml śmietany 30%60g cukru70g spirytusu (100ml)Mleko , śmietanę i cukier podgrzewamy do 90 stopni, mieszając aby się nie przypaliło. Dodajemy nutellę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do w...
moja e-książka kucharska
Drinki wina nalewki
Babeczki marchewkowo-imbirowe z nutą chilli
W tym roku marchew obrodziła. Mam już zapas mrożonej, pasteryzowanej, codziennie pijemy szklankę świeżego soku dla zdrowia,a wciąż jej jeszcze dużo. Czemu by nie zaszaleć?Do połączenia marchewki z imbirem i chilli zainspirowała mnie kuchnia indyj...
moja e-książka kucharska
Ciasta
Krople żołądkowe i mikstura oczyszczająca przewód pokarmowy
krople żołądkowe 250g zielonych orzechów włoskich w łupinach500ml spirytusuOrzechy kroimy na ćwiartki, zalewamy spirytusem i odstawiamy w słoneczne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie zlewamy.Podajemy dorosłym 1 łyżkę rozcieńczoną 100ml wody przy...
moja e-książka kucharska
Boże dary
Grzyby marynowane z papryką
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie, tytułu nie pamiętam. Za to do dziś delektuję się smakiem:)Po każdym grzybobraniu robię kilka słoików takich grzybków. Nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni.1 kg leśnych grzybów1 kg papryki4 szklanki wody...
moja e-książka kucharska
Przetwory
Grzyby marynowane z papryką
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie, tytułu nie pamiętam. Za to do dziś delektuję się smakiem:)Po każdym grzybobraniu robię kilka słoików takich grzybków. Nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni.1 kg leśnych grzybów1 kg papryki4 szklanki wody...
moja e-książka kucharska
Przetwory
Grzyby marynowane z papryką
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie, tytułu nie pamiętam. Za to do dziś delektuję się smakiem:)Po każdym grzybobraniu robię kilka słoików takich grzybków. Nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni.1 kg leśnych grzybów1 kg papryki4 szklank...
moja e-książka kucharska
Przetwory
Curry z fasolką i kalafiorem
Kalafior dotąd przyrządzałam w tradycyjny sposób, czyli ugotowany i polany bułką tartą z masłem, ale ile można jeść to samo. Podpatrując kuchnię indyjską, zauważyłam, że chętnie podają go z curry i pomidorami. Czemu by więc nie wypróbować? No i p...
moja e-książka kucharska
Dania warzywne
Congrio
Jedno z lepszych dań rybnych jakie jadłam, które przekonało mnie do siebie (a to ciężkie zadanie, bo nie przepadam za rybami).Jest to potrawa popularna w Ameryce Południowej. Słynna potrawa chilijska nosi nazwę Caldillo de congrio. Samo słowo "congrio"...
moja e-książka kucharska
Ryby
,
Kuchnia chilijska
a'la bigos z cukinii
Danie bardzo proste i szybkie,wręcz ekspresowe, równocześnie świetnie smakuje i nieźle prezentuje się. Aż trudno uwierzyć, że tak niewiele składników wystarczy by uzyskać dobry smak. Polecam do przygotowania na szybko dla niespodziewanych gości:)...
moja e-książka kucharska
Dania warzywne
Ciasto porzeczkowe
Troszkę już po sezonie, ale warto ten przepis zapamiętać i wypróbować przy okazji. No chyba że posiadamy zapas porzeczek, to gorąco polecam. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Konsystencją przypomina biszkopt, a smakiem lekko piernik...
moja e-książka kucharska
Ciasta
Ciasto porzeczkowe
Troszkę już po sezonie, ale warto ten przepis zapamiętać i wypróbować przy okazji. No chyba że posiadamy zapas porzeczek, to gorąco polecam. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Konsystencją przypomina biszkopt, a smakiem lekko piernik, c...
moja e-książka kucharska
Ciasta
Ciasto porzeczkowe
Troszkę już po sezonie, ale warto ten przepis zapamiętać i wypróbować przy okazji. No chyba że posiadamy zapas porzeczek, to gorąco polecam. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Konsystencją przypomina biszkopt, a smakiem lekko piernik, c...
moja e-książka kucharska
Ciasta
Chrzan domowy
Chrzan to przyprawa, dodatek niezbędny w kuchni polskiej. Najlepszy oczywiście jest ten zrobiony samodzielnie, z kłączy rosnących dziko. Tak kochani, chrzan można spotkać praktycznie wszędzie- na łąkach, polach, w rowach, to roślina wieloletnia. ...
moja e-książka kucharska
Kuchnia polska
,
Przetwory
,
Boże dary
Zupa serwatkowa
Danie z kuchni łemkowskiej, spotykane w kuchni rzeszowskiej, zamojskiej, w zasadzie w województwie lubelskim. Zaintrygowała mnie nazwa zupy oraz jej skład- musiałam wypróbować. I? I jestem mile zaskoczona. Jest to coś pomiędzy żurkiem, zupą chrza...
moja e-książka kucharska
Kuchnia polska
,
Zupy
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→