Dziś będzie bardzo zdrowo i owocowo Przepis z myślą o wszystkich wielbicielach bananów oraz wegetarianach. Jeśli ktoś z Was ma wątpliwości co do połączenia banan z sushi to zapewniam, że to doskonały duet. Nie czekajcie dłużej by sprawdzić jak to smakuje.
Składniki na jedną rolkę:
½ szklanki ryżu do sushi – ugotowanego i zaprawionego zaprawą octową
1 płat nori – użyłam nori gold
Wasabi – jak zawsze według uznania
Sałata – wystarczą 2 – 3 listki, tym razem użyłam sałaty karbowanej, idealnie nadaje się do dekoracji
Serek kremowy – około 3 – 4 łyżeczki
Banan – obieramy i kroimy w słupki
Tykwa marynowana – 2 paski
Ogórek – obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w paski
Jak zrobić futomaki z bananem:
Na bambusowej macie kładziemy nori błyszczącą stroną do maty. Na stronie matowej układamy ryż do sushi tak aby na górze pozostało 2 – 3 cm wolnego miejsca. Po środku smarujemy na ryżu pasek wasabi oraz serek kremowy i układamy po całej długości po kolei: słupki banana, paski ogórka oraz tykwy. Następnie zawijamy do środka naszą rolkę za pomocą bambusowej maty.
DO’MI