Słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaski. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj piecze się je w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty...i jest idealne na jesienne wieczory :-)
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki tortowej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml oleju
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g orzechów
- 2 jajka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Małą blaszkę ( wymiary znajdziecie tutaj) wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę utrzeć na drobnych oczkach tarki, orzechy pokroić na małą kostkę. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej (ważne!) . Ubić je z odrobiną soli do uzyskania puszystej pianki. Dodać cukier stopniowo, aż masa będzie gładka. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę i orzechy. |
Surowa masa nie jest gładka, raczej gęsta i grudkowata. |
W drugiej miseczce przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych, mieszając mikserem na niskich obrotach lub rózgą (bardziej polecam). Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnik na godzinę.
Krem do dekoracji ciasta:
125 g serka Philadelphia zmiksować z 2 łyżkami syropu klonowego przez około
3 minuty.
Z tej porcji ciasta wychodzi około 9 kawałków ciasta.
Smacznego!